Äntligen slut på slöseriet med unga mäns liv!

Att tvinga unga män att lära sig att döda är förvisso en omdiskuterad fråga, men att hävda att vi har allmän värnplikt idag är en lögn. Få blir kallade, ännu färre fullgör sin militära utbildning. De nya tongångarna borde bli spiken i kistan på ett urgammalt slöseri med unga mäns liv. Rykten säger att regering och riksdag är på väg att avskaffa den almänna värnplikten.

Krig handlar om konflikter mellan stater och dess politiker – vad har det med oss som privatpersoner att göra? Det gäller att fly så fort man märker att krigets vindar blåser. Om alla följde mitt exempel skulle vi inte ha några krig, tyvärr går många på myten om den ärofulla, heroiska, rättmätiga och rituella…slakten.

Intressant? Andra bloggar om: , , ,

Liknande artiklar

 • Cypern vill lösa delningen av ön innan Turkiet släpps in i EU-förhandlingarnaCypern vill lösa delningen av ön innan Turkiet släpps in i EU-förhandlingarna Turkiet anses vara nyckeln till att lösa migrantkrisen. Och Turkiet vill återuppta förhandlingarna om EU-medlemskap. Men det vill uppenbarligen inte alla EU-länder. Cypern till exempel vill att Turkiet initierar en lösning av […]
 • Vad gjorde ryssarna i Syrien egentligen?Vad gjorde ryssarna i Syrien egentligen? Det spekuleras mycket om varför ryssarna för det första involverade sig i Syrienkonflikten, och för det andra sedermera hastigt och lustigt drog hem sina trupper. Och det finns många olika svar på de här frågorna. Somliga menar att […]
 • Fredssamtalen skyndas på i CypernFredssamtalen skyndas på i Cypern Cyperns president Anastasiades och den turkcypriotiska ledaren Akinci har lovat att skynda på förhandlingarna som i slutänden ska resultera i en återförening av ön. Cypern delades 1974 då Turkiet ockuperade den norra tredjedelen med […]
 1. Suck jag vet inte vilken värld du lefer i men inte är det verkligheten. Bra man tar bort värnplikten. Man ska satsa på en elit arme

 2. Ett antal felaktigheter verkar ha smugit sig in i ditt blogginlägg, kära Robert.

  För det första är inte konceptet ”allmän värnplikt” en kvantitativt mätbar fråga om hur många som varje år faktiskt genomför sin militärtjänstgöring eller ej. Det handlar om en lagstiftning som gör det möjligt att vid behov kalla in svenska medborgare för tjänstgöring. Avskaffar vi lagen om värnplikt, försvinner också möjligheten att göra detta, vilket kan visa sig vara katastrofalt.

  Sedan kan du gärna få förklara på vilket sätt det är ”ett urgammalt slöseri med unga mäns liv” att kunna försvara sig mot yttre hot och angrepp? Det kanske var slöseri att de allierade kunde besegra nazisterna under andra världskriget?

  Dina resonemang ekar av ihålighet och avsaknad av substans. Ursäkta mitt tuffa utlåtande, men det kan inte sägas på annat sätt.

 3. Fredrik,
  Det hela handlar om avskaffandet av allmän värnplikt under fredstid. Staten har alltid befogenheter att kräva vår medverkan vid krig eller andra katastrofer.

  Kanske skulle de tyska trupperna stannat hemma? Om de inte lät sig eldas med idiotisk propaganda? Förlåt en idealist, men visst kan man väl få uttrycka lite pacifistiska åsikter?

  Joakim,
  Jag har inget emot en yrkesarmé.

 4. Jag håller med dig Robert om att krig är ett påfund mellan politiska ledare där hoten inte alltid existerar i den mån de vill få världsmedborgarna att tro. Visst blir det trist med elaka nazister, men hur många dog i kriget och vad hade kunnat åstadkommas med fredliga medel, bojkotter och diplomati? Tänk vad vi hade kunnat åstadkomma här i världen om istället världens militärpengar satsats på humana insatser som att utrota fattigdom och förse alla med rent vatten. Kanske skulle alla män kallas in för att undervisas i konflikthanering istället för till värnplikt.