Är ADHD-diagnosen påhittad för att läkemedelsindustrin ska tjäna mer pengar?

Vi vet att amfetamin är populärt bland brottslingar, som alltför ofta har diverse personlighetsstörningar. De rubriceras ofta som överaktiva, med ostadigt temperament, våldsamma etc. Drogen får dem att komma till ro, och det handlar i dessa fall närmast om en slags självmedicinering.

Det är i stort sett samma drog som används till överaktiva barn, med den populära diagnosen som går under namnet ADHD. Och om vi tittar på statistiken så är det närmast en folksjukdom, väldigt många barn och även vuxna verkar lida av symptomen och medicineras därefter. Ofta handlar det om personer som presterar dåligt i skolan. Och det är ingen hemlighet att många läkare och läkemedelstillverkare gjort sig en förmögenhet på ADHD.

Men nu börjar kritiken komma, den framstående psykiatrikern Jerome Kagan menar att ADHD-diagnosen är ett påhitt, och att den extensiva medicineringen ofta inte är nödvändig. Läs vidare hos Spiegel.

Liknande artiklar

  • Det är inte migranterna som är problemetDet är inte migranterna som är problemet Jag satt och fikade med en vän från Grekland, en ingenjör som tröttnat på arbetslöshet och svågerpolitik och flyttat utomlands. Vi började prata om den svenska flyktingkrisen, som han var väl förtrogen med. Många greker har länge […]
  • Skillnader mellan män och kvinnorSkillnader mellan män och kvinnor Hos de flesta levande varelser finns det skillnader mellan de bägge könen, även hos människan. Ibland glömmer vi detta, ofta på grund av kulturella- , ideologiska- eller praktiska skäl. Men det kan vara intressant att veta vad som skiljer […]
  • Värktabletter fäller de fria apoteken?Värktabletter fäller de fria apoteken? Under julhelgen har det pågått en debatt om apoteksmonopolets avveckling. Det handlar om att unga människor anses ha fått ökad tillgång till värktabletter, vilket resulterat i fler självmord och självmordsförsök. Från vänsterhåll kräver […]
  1. Själv tycker jag det verkar vara något uttröttade föräldrar som bråkar tar till när deras barn är oroliga. Att dessutom barnen går på institution: dagis, skola och fritids, omhändertagna av stressad personal, sedan ettårsåldern, innan de ens kan tala, gör det inte lättare för de stackarna.

    Sverige är ett stort socialistiskt experiment i mjuka metoder att slå sönder familjen och kulturen. Något de i hundra år arbetat på.