Är mittenpolitiken död?

I tider av djupt politikerförakt och misstro mot medier och etablissemang finns det människor som söker sig till andra idéer och lösningar om hur samhället ska organiseras.

Vi ser delvis ett uppsving för vänsterfalangen med sina social justice warriors och trumphatare. Kärnan är ganska liten, men de har en väldigt lång svans av halvpassiva sympatisörer. De plockar snabbt upp allehanda trender från de amerikanska universiteten, det handlar bl.a om tankar kring genus/gender, rasifiering, safe spaces, koldioxidaktivism, veganism, politisk korrekthet etc etc. Här hittar vi urbana kulturpersoner, lärare, akademiker, studenter etc. En stor del av det svenska politiska etablissemangen tillhör delvis denna falang, även de s.k borgerliga.

Och på den andra sidan har vi den s.k alt-right rörelsen, vars ytterkanter närmar sig identitär politik. Det handlar om traditionell höger som tagit ett steg till i olika riktningar, abortmotståndare, vapenliberaler, skattevägrare, nationalister, separatister, främlingsfientliga, isolationister och helt vanliga människor som vill bli lämnade i fred. Här hittar vi även libertarianer och allmänborgerliga personer som är trötta på mediebruset och den politiska hönsgården. Alt-right är amöbisk, den har ingen riktig form. Rörelsen består av s.k vanligt folk, låg- och mellanutbildade, samt högutbildade från det privata näringslivet, samt folk med åsikter som inte riktigt passar in någonstans. De som inte är vänster, enligt vad jag beskriver ovan, blir ofta rubricerade som höger. Vänstern är ganska petig med vilka som passar in eller ej.

Min första tanke som infinner sig är – finns det något mittenalternativ? Något mittemellan? Och var hittar vi denna mitt?

Det är ju alltid trevligt att kunna ställa sig emellan två olika åsiktsblock, hävda sitt oberoende, opartiskhet och politiska självständighet.

Från början hade jag tänkt att fortsätta att brodera ut det det här ämnet, men jag blir lite ställd. Finns det något mittemellan, på riktigt? Är mittenpolitiken i själva verket död?

Liknande artiklar

 • Libertarianism vs anarkismLibertarianism vs anarkism Frihetliga personer finns i en mängd olika kulörer, den gemensamma nämnaren är att man vill ha en mindre stat (eller ingen alls). Och att civilsamhället sköter mer av det som idag stat, kommun och landsting handhåller. Vården exempelvis […]
 • Kultur – själens odlingKultur – själens odling Begreppet kultur kan ha många olika betydelser, men ursprungligen handlade det om själens odling, latinets:  kultura anemi. En kulturell person hade odlat sin själ, genom erfarenheter, samtal och litteratur. Begreppet stod i kontrast mot […]
 • Revisionismens baksidorRevisionismens baksidor Låt oss anta - någon gång i en inte alltför avlägsen framtid - att sverigedemokraterna tar makten, och det skapas ett samhällsklimat där det inte längre är politiskt korrekt att avbilda afrikaner och araber i exempelvis […]
 1. Sedan är ju frågan vad som är mitt och vem som definierar det.

  Är det det som i Sverige betrakta som mitten, eller det som i polen betraktas som mitten, eller kanske det som för hundra år sedan i Sverige betraktades som mitten, men inget annat alternativ väl?

  • Jag pratar om idag. Jag tänker mig att det har blivit mer polariserat. Exempelvis så verkar många verkligen hata Trump, även i Sverige, och många gillar honom också framförallt i centrala USA, men hur många tycker att han är njaa, sådär, en vanlig president bara? För om vi tittar på hans politiska verksamhet, så kanske han bara är en vanlig genomsnittlig president? Som varken är värd att hata eller älska.

  • Jag vet egentligen inget om honom. Men det visste tydligen några medelklasskvinnor på pendelbussen. De samtalade om ditt och datt och apropå honom önskade de att någon kunde skjuta honom. På allvar! Riktigt obehagligt.

   Så eftersom de var vanlig svensk meddelklass är det tydligen mittenpolitik att önska livet ut honom…