Arbetarna – de som förlorar mest på vänsterpolitik

30 oktober, 2017 Kommentarer inaktiverade för Arbetarna – de som förlorar mest på vänsterpolitik
Volvo Olofströmsverken i slutet på 1960-talet.
Karossen till en Volvo Amazon. Olofströmsverken i slutet på 1960-talet. Från Olofströms kommuns bildarkiv.

Det är en väl dold hemlighet i det socialdemokratiska Sverige, att det är arbetarklassen som förlorar mest på vänsterpolitik.

De rika kan sätta sin barn i privatskolor, de kan ordna med kreativa skatteupplägg, de kan köpa sjukvårdsförsäkringar till de bästa sjukhusen, och de kan köpa hus i fredade områden.

Och känner de sig alltför trängda kan de flytta till ett annat land med bättre ekonomiska förutsättningar. Emedan vanliga arbetare inte kan påverka sina liv i samma utsträckning.

De rika berörs inte lika mycket av högskattesamhället som vanligt folk.

Om vi tar ett exempel. Ett arbetande par där bägge tjänar 27,000 kr/mån i ett samhälle med 17% i kommunalskatt – istället för 30% – får hela 84,240 kr extra i handen per år.

Under 12 år kan de alltså spara ihop till en miljon kr. Och fortsätter det arbetande paret att spara så är det snart välbärgade. Det är lite av den amerikanska drömmen, eller rättare sagt den västerländska drömmen; att hårt arbete ska löna sig.

Och då pratar jag inte om ett extremt lågskattesamhälle, det finns fortfarande allmän vård, fria skolor, socialförsäkringar etc, men välfärdsstaten är något mindre – vi hade ca 17% i kommunalskatt i Sverige ca 1967.

Liknande artiklar

  • Slav på deltidSlav på deltid Enligt Wikipedia innebär slaveri att en människa (slav) kan ägas och behandlas som egendom. Det ger slavägaren rätt att använda slaven till tvångsarbete och att sälja slaven vidare. Just själva begreppet tvångsarbete är intressant. […]
  • Det är inte migranterna som är problemetDet är inte migranterna som är problemet Jag satt och fikade med en vän från Grekland, en ingenjör som tröttnat på arbetslöshet och svågerpolitik och flyttat utomlands. Vi började prata om den svenska flyktingkrisen, som han var väl förtrogen med. Många greker har länge […]
  • Den svenska modellens nedgång och fallDen svenska modellens nedgång och fall Det är inte en självklarhet att ha 50% totalt skattetryck och en allomfattande generell välfärdspolitik. Det många svenskar tycker är normalt visar sig vara en extrem företeelse i ett globalt perspektiv. Det är inte en självklarhet att […]