Bilen som går på vatten

Många ser bilar och avgaser som det största miljöhotet. Bilismen breder ut sig alltmer, fler får råd att köpa bil i Kina och Indien, och många oroar sig för hur detta ska påverka natur och klimat. Tur att vi har skickliga ingenjörer, och driftiga entreprenörer. Genom avancerad teknik kommer vi att lösa det här, tro mig; vi behöver inte gå tillbaka till åsnekärran.

Här kommer en annan film som handlar om vem som tog livet av den elektriska bilen? Ibland räcker det inte med god teknik och fria marknader, när det lurar griniga särintressen i vassen. Läs mer om General Motors EV1 här.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Liknande artiklar

 • Kompensation för brist på affärsidéKompensation för brist på affärsidé Efter en dom i en skiljenämnd beslutas det om extra avgifter på digital lagringsmedia, t ex externa hårddiskar, USB-minnen etc. Detta görs för att kompensera artister för eventuellt inkomstbortfall vid privatkopiering. Åtgärden är […]
 • Vad får vi för skattepengarna?Vad får vi för skattepengarna? Den svenska matematikundervisningen på gymnasienivå har stora brister konstaterar skolverket i en ny rapport. Det handlar om att många lärare har dålig kompetens, och inte kan hålla lektioner på tillräckligt hög nivå. Skolverket drar i […]
 • Media missade Björklunds grodorMedia missade Björklunds grodor Fp-ledaren Jan Björklund har - som så många andra politiker - slarvat med statistiken, och grundat sina argument om den undermåliga svenska skolan på fluffiga siffror. Björklund följer en gammal trist politisk linje, tyvärr, men största […]
 1. Det som ”dödade” den elektriska bilen i Kalifornien var att staten slutade tvinga biltillverkarna att tillverka dom.

  Kort sagt: Dom var, åtminstonde enligt bilföretagen, inte lönsamma, och man tillverkade och hyrde ut dom för att man var tvungen. Det är klart att man kan hävda att dom ljuger, men om dom var lönsamma, varför slutade dom att tillverkas? Vill inte biltillverkare tjäna pengar?

  Och den där vattenbilen, vad använder den för energikälla?

 2. USA är en liga för sig, jag var i kalifornien i våras och de har en särskild fil som du bara får åka om ni är mer än två i bilen. Det var kö från LA till San Diego och bara en handfull bilar i ”carpool” filen.

 3. Regebro,
  På Wikipedia gissar man att det finns ett batteri, vars metall bryts ned – och att metallen på detta sätt utgör en del av kraftkällan.

 4. Jag vet inte om jag håller med om att det står mer. 🙂 Dom vet ju inte heller. Varför kan dom inte bara tala om det, mutter, mutter.

 5. Vatten kan brinna – om det är elektriskt uppladdat. Förmodligen fungerar den ”vattendrivna” bilen genom att vattnet laddas upp elektriskt med el från elnätet. Det är med andra ord inte alls fråga om en vattendriven bil, utan en eldriven. Vattnet fungerar bara som energibärare, precis som batterier.

 6. Det är säkert sant. ”Brinnande vatten” är egentligen detsamma som brinnande vätgas. Vätgasen framställs genom elektrolys. Först framställer man vätgas med hjälp av el: 2H2O + el –> 2H2 + 02. Sedan eldar man upp vätgasen: 2H2 + O2 –> 2H2O + värme.

 7. Elias,
  Jo, men det krävs en yttre energikälla, kraftigt batteri el dyl för att starta (upprätthålla) processen, eller hur?

  När bilen/maskineriet väl är igång så kan batteriet laddas. Här krävs väl att den tillförda energin är MINDRE än den producerade… Går det ihop?

  Annars är det bara en elbil med ett batteri som måste laddas.

 8. Nej det går inte ihop. Det måste finnas en yttre energikälla, och den består säkert i att man laddar bilen från elnätet. Det går inte att utvinna energi från enbart vatten (+ luften som bilen åker i).
  Däremot kan man förstås se till att man utnyttjar energin effektivare än dagens bilar, t ex genom att man låter en generator generera ström när man bromsar, istället för att den energin försvinner som värme ut i luften.

 9. Jo, jag såg att Wikipedia spekulerade. Men det är ju bara spekulationer… Det intressant är om dom överhuvudtaget har uppfunnit nånting eller bara försöker blåsa lättlurat folk. Dom kan lika gärna ha en batteridriven bil, med en tom låda dom häller vatten i, av döma av det dom har sagt hittils.

  Vattensvetsen är inte alls en vattensvets utan en VÄTE-svets. Men den verkar cool. Han erkänner precis hur den funkar: Dom har en ny bättre elektrolysprocess, hävdar han. Det är elen som är energikällan.

 10. Regebro,
  Jag tycker att det är värt att hålla koll på dylika ting, i värsta fall är det en stor bluff, som man kan skriva om. Vattenbilens hemsida är något suspekt.

  Vätesvetsen är cool, men de vill tydligen driva bilar (en hummer) med samma teknik, hur funkar det egentligen – var är kraftkällan då?

 11. ”Vätesvetsen är cool, men de vill tydligen driva bilar (en hummer) med samma teknik, hur funkar det egentligen – var är kraftkällan då?”

  Samma som den japanska bilen, den går på vätgas framställd genom elektrolys.

 12. Eller genom att ladda upp en massa vatten i en tank.
  Men om detta verkligen fungerade bra så skulle det ha fått mer uppmärksamhet än det har fått.
  Att de inte vill beskriva tekniken i detalj och att den inte är omtalad tyder på att något är en bluff.
  Jämför med information om andra nya och udda tekniker som bränsleceller, lufttryck och litiumbatterier.

 13. Elias: Dom hävdar ju att dom får ut elektroner på nåt vis, så då är det ju inte vätgasen som är drivmedlet….

  Robert: ”var är kraftkällan då?”

  Tja…. inte batterier för då är bättre att ha en elbil, så förmodligen avser dom att tanka bilen med gas. Men hydroxy blandning är väldigt explosivt, så det känns ju lite halv-tveksamt… 🙂
  Jag har sett porösa material för att lagra väte säkert, det kanske funkar för väte/syre-blanding också, vad vet jag.

 14. Det liknar mest en bränslecell. Alltså, man måste tillsätta ett bränsle som gör att denna ”chemical reaction” inträffar. Exempelvis etanol.

 15. Did you know that you can convert your car or truck to a
  water-burning vehicle (Water Hybrid)?

  It is a Do-It-Yourself, affordable and SIMPLE technology. Water is supplemental to gasoline or diesel fuel.

  You can assemble this Hydrogen-On-Demand system from simple hardware in one weekend. We have specifically designed it with YOU in mind – for easy assembly at home using a few basic tools.

  This solution provides you with ”Hydrogen-On-Demand” – you produce Hydrogen when you need it. No storage tanks!!! No trucks to haul Hydrogen in the streets. Far better for the environment; perfectly safe for you and your passengers.

  • Your clean-burning fuel will add only water and oxygen into the atmosphere instead of polluting it. This is great for the environment.
  37,000 people have already tried this method with satisfaction.

  Learn more here.

  http://www.makecargreen.com