Den sårbara kärnkraften?


Japan har haft en omvälvande vecka med jordskalv och tsunamivågor, förutom de mänskliga tragedierna, död, förstörelse och elände har även några kärnkraftsverk skadats. Vi vet ännu ej om någon härdsmälta förekommit, men läget verkar allvarligt och folk boende nära kraftverken har evakuerats. Och allt elände som japanerna nu utsätts för kommer förmodligen även att få globala efterverkningar.

Kärnkraften, som fick massiv kritik av 70- och 80-talets miljörörelse har haft en mindre renässans under senare år, men i skuggorna av japankatastrofen framstår tekniken återigen som farlig och oattraktiv.

Och det är en missgynnsam utveckling, om hela jordens befolkning ska leva drägliga liv så kommer det att behövas mer än vindsnurror och solpaneler. Modern kärnkraft är förmodligen ett måste om vi ska bevara och utveckla vår levnadsstandard samt fortsätta våra tekniska landvinningar. Om vi ännu en gång ställer oss skeptiska inför kärnkraft och kärnforskning så lär vi få allvarliga problem. Särskilt när oljekällorna sakta men säkert sinar runt om i världen.

Miljörörelsens romantiska och utvecklingsfientliga back to nature-ideal kommer att solkas av folk som söker mat på soptippar och slåss om torra brödkanter. Utveckling eller fattigdom, det är bara att välja. När vi väl klivit på industrialismens väldiga lokomotiv finns ingen återvändo. 6 miljarder passagerare ska lotsas in i framtiden.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, japan, tsunami, naturkatastrof, miljö, kärnkraft


Följ oss
Och få ett meddelande varje gång vi publicerar ett nytt blogginlägg.