Förgiftning och dödsfall på kommunalt äldreboende

Det är sällan vi ser rubriker av det här slaget. Ofta riktar medierna in sig på de privata alternativen när de ska kritisera äldreboenden, vård och omsorg.

Nu är det jag skriver absolut inget påhitt.

På det kommunala äldreboendet Brunnsgården i Ljungby insjuknade ett 70-tal personer och tre dog på grund av felaktig hantering av livsmedel. Om detta hänt på ett privat äldreboende skulle medierna och vänsterpolitikerna gått i spinn. DI skriver mer utförligt om detta.

Personligen uppfattar jag det som att förgiftningen på äldreboendet snarare tystas ner. Det är ju en praktskandal av stora mått, och kanske ett misslyckande för den kommunala ägarformen om man vill politisera ägarfrågan ytterligare.

När man börjar närma sig slutet, och kämpat ett helt liv så bör man behandlas med respekt. Åldringarna har betalat skatt under många långa år, de har bidragit till samhället, arbetat och slitit, och så hamnar de i en situation där de blir förgiftade. Och detta i ett av världens mest framgångsrika och moderna länder.

Själv skulle jag vilja lyfta fram det personliga ansvaret. VEM hade hand om livsmedlen, vem var ansvarig för att man serverade undermålig mat till åldringarna? Kan man gömma sig i den kollektiva ägarformen? Försvinner ansvaret när staten, kommunen eller landstinget driver verksamheten?

Om det finns minsta sanning i det jag säger borde de kollektiva ägarformerna avskaffas omedelbart, och ersättas av privata.

Liknande artiklar

  • Fågelinfluensan, en anka?Fågelinfluensan, en anka? Tidningarna gapar om fågelinfluensan, överallt kan man läsa om denna vidriga sjukdom, som har kapacitet att växa till en pandemi, och utrota mänskligheten. Däremot är den ingen på jobbet som pratar om saken, ingen av mina vänner, ingen […]
  • Hjälp till ett värdigt slut?Hjälp till ett värdigt slut? Alla som haft en dödssjuk vän eller anhöring vet att vårdpersonalen hjälper till lite mot slutet. När den döende kämpat länge och väl, och blott det ovärdiga lidandet återstår brukar läkaren öka morfindosen. Kanske är det det […]
  • Skatt på socker – ett eko från gamla DDR-Sverige?Skatt på socker – ett eko från gamla DDR-Sverige? Jag trodde att det var ett aprilskämt, men på fullt allvar menar ett antal läkare och en riksdagsman att vi bör höja skatten på produkter som innehåller socker, exempelvis godis. Detta för att komma till bukt med ökad fetma bland […]
  1. Tydligen var det hanteringen av de frysta hallonen som var felaktig. Sista ordet är emellertid inte sagt i den här sorgliga historien.