Förgiftning och dödsfall på kommunalt äldreboende


Det är sällan vi ser rubriker av det här slaget. Ofta riktar medierna in sig på de privata alternativen när de ska kritisera äldreboenden, vård och omsorg.

Nu är det jag skriver absolut inget påhitt.

På det kommunala äldreboendet Brunnsgården i Ljungby insjuknade ett 70-tal personer och tre dog på grund av felaktig hantering av livsmedel. Om detta hänt på ett privat äldreboende skulle medierna och vänsterpolitikerna gått i spinn. DI skriver mer utförligt om detta.

Personligen uppfattar jag det som att förgiftningen på äldreboendet snarare tystas ner. Det är ju en praktskandal av stora mått, och kanske ett misslyckande för den kommunala ägarformen om man vill politisera ägarfrågan ytterligare.

När man börjar närma sig slutet, och kämpat ett helt liv så bör man behandlas med respekt. Åldringarna har betalat skatt under många långa år, de har bidragit till samhället, arbetat och slitit, och så hamnar de i en situation där de blir förgiftade. Och detta i ett av världens mest framgångsrika och moderna länder.

Själv skulle jag vilja lyfta fram det personliga ansvaret. VEM hade hand om livsmedlen, vem var ansvarig för att man serverade undermålig mat till åldringarna? Kan man gömma sig i den kollektiva ägarformen? Försvinner ansvaret när staten, kommunen eller landstinget driver verksamheten?

Om det finns minsta sanning i det jag säger borde de kollektiva ägarformerna avskaffas omedelbart, och ersättas av privata.


Följ oss
Och få ett meddelande varje gång vi publicerar ett nytt blogginlägg.