Fri invandring i en fri värld


Fri invandring i en fri värld 1
Afghanska kvinnor på 1970-talet.

I frihetliga kretsar pratas det ibland om fri invandring. Men vad menas egentligen med detta, är det ens möjligt att genomföra? Hur skulle det fungera i praktiken?

Frihetliga personer vill ha mindre statlig påverkan. Oavsett om vi kallar oss nyliberaler, klassiska liberaler, libertarianer eller gammelborgerliga – vi vill ha en mindre stat och lägre skatter. Detta är själva fundamentet.

Härmed kan det inte uppstå massiv flyktinginvandring finansierad med skattebetalarnas pengar. Det finns inga medel för detta. Den gemensamma plånboken är tom.

Tycker man annorlunda är man socialliberal el.dyl. Det går ganska många röda linjer vid massivt nyttjande av skattepengar – om man är frihetligt sinnad.

Massiv skattefinansierad flyktinginvandring kan inte ske i ett libertariansk samhälle. Och även massiv privatfinansierad flyktinginvandring är omöjlig, eftersom lokalsamhället/markägarna alltid har sista ordet. Även överdriven arbetskraftsinvandring är av samma anledning omöjlig. Följaktligen uppstår det en naturlig organisk invandring, som baseras på ekonomiska grundvalar.

Den som kan försörja sig och kan tillföra något till samhället är oftast välkommen.

Det är detta som avses när vi pratar om fri invandring, dvs fri arbetskraftsinvandring, som inte har några som helst kopplingar till dagens skattefinansierade flyktingpolitik. Även om det ibland blandas ihop.

Ideologiskt är problemet löst och tämligen oproblematiskt. Och allt detta utan att blanda in etnicitet, ras, identitära eller nationalistiska idéer – som invandringens motståndare ibland gör. Det finns heller inget syfte med att landet ska vara ett världssamvete, som vänstern gärna vill. Den som välkomnar flyktingar får göra det själv på privat bevåg, och betala ur egen plånbok, med kommunen/lokalsamhällets tillåtelse.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kgb35
Kgb35
3 years ago

Det är bara det att det med ojämna mellanrum kommer en timur lenk och vill ändra på förhållandena. Då måste regelverket sitta på plats om samhällsbygget skall hålla.

”Hade inte om varit mellan hade kärringa stångat tjuren.”

Nona
Nona
3 years ago

1. Hur definierar ni ”försörjning”. I era texter är det alltid underförstått ”arbete”. Verkligheten ser förstås annorlunda ut. Kriminalitet och tiggeri är exempel pä andra försörjningsformer. EUs fria rörlighet är ett redan existerande testexempel på den fria invandring du förespråkar. Vi har därmed fått utländska ligor som håller på med allt från åldringsrån till bilstölder. Vi har fått tusentals tiggare. Tycker du att det fungerar bra? 2. Hur definierar ni ”försörjning” vad gäller kvalitet? Som svensk libertarian gissar jag att det är tämligen i jämnivå vad vi kulturellt och praktiskt har vant oss vid här i Sverige. Det finns dock… Read more »

Trött
Trött
3 years ago

Visst i en ideal framtid, men hur ska vi hantera invandring i ett hybridsamhälle som Sverige är nu och ev på vägen mot en ideal libertariansk värld.

Ska vi sätta stopp för all invandring tills vi har en konsekvent modell för invandringen?
Just nu är det bara ett instrument för makten att söndra och härska enligt etablerad identitetspolitik.

Aldrig mer Fp
Aldrig mer Fp
3 years ago

Detta låter ju fint i teorin men skulle knappast fungera i praktiken. Hur ska lönesättningen regleras? Som idag eller ska en arbetsgivare kunna anställa t ex en diskare eller städare för 40 kr/h? Om det senare gäller vilket jag gissar om vi snackar marknadsvillkor så kan jag tänka mig att det finns hundratals miljoner människor som vill komma till Sverige och arbeta 40-80h i veckan för den lönen. Hur ska då samhället organiseras? All sjukvård och skola ska då betalas ur egen ficka och dessa låglönearbetare får skola och sjukvård därefter? Kommer dessa enorma klyftor då leda till mer eller… Read more »

Aldrig mer Fp
Aldrig mer Fp
3 years ago
Reply to  Avancemang

Så, det är inte ofta en klassisk liberal står upp för kollektivavtalen…

Sverige borde omedelbart minska ner anhörig- och asylinvandringen med åtminstone 90%. Återvändarbidrag kommer också att krävas, kanske 100 000 USD per person, men de är sällan effektiva så länge alternativet är en extremt generös välfärdsstat.

På lång sikt ska Sverige nästan uteslutande ha kvalificerad arbetskraftsinvandring av t ex forskare, ingenjörer och entreprenörer. För övriga ska gränsen vara stängd. Även högutbildade från många länder har låga färdigheter enligt PIAAC.

Aldrig mer Fp
Aldrig mer Fp
3 years ago

Tänkte mer på att klassiska liberaler sällan förespråkar kollektivistiska lösningar.

Jag sticker också ut hakan och påstår att staten hade varit mindre och skatterna lägre om Sverige hade fört Sd:s politik de senaste 15 åren, kanske inte av ideologiska skäl men av hur verkligheten gestaltar sig.