Italienska bankerna, nästa kris i EU

Share

En italiensk bankkris tornar upp sig. Knappt har dammet efter Brexit lagt sig, nu väntar nästa utmaning för den sömnlösa Europeiska unionen. Bankerna måste räddas på något sätt, och de behöver mycket kapital, snabbt.

Det italienska ekonomin har knappt vuxit sedan inträdet i eurozonen 2002. Och bankerna har väldigt många s.k dåliga lån.

EU-byråkraterna kommer inte att ha tid med britterna och Brexit – det pratas redan nu om att ge dem en deal som Norge – istället kommer de att behöva fokusera på Italien.

Och som om det inte räckte. Det blåser fler kalla vindar över Europa. Redan nu kan vi konstatera att Deutsche Bank har problem, och detta i kombination med övriga kriser kan om vi har otur resultera i en perfekt storm.

Liknande artiklar

 • Cypern ute ur bailout-programmetCypern ute ur bailout-programmet 2013 hamnade den lilla önationen på obestånd, efter att ha förköpt sig på grekiska statsobligationer. När sedan EU överraskande tillät skuldnedskrivning för Grekland - då blev Cyperns innehav värdelöst - och man förlorade åtskilliga […]
 • Kapitalismen i kris – igen?Kapitalismen i kris – igen? Socialdemokratin i hela Europa backar rejält, konstaterar DN, trots att kapitalismen befinner sig i kris, menar den stora morgontidningen. I själva verket handlar det om socialdemokratins förljugna världsbild, att man målar upp ett […]
 • EU:s migrationslagar gäller inte allaEU:s migrationslagar gäller inte alla Jag är sent på den här bollen, flera andra har skrivit om ämnet, men det kan vara värt att nämna igen. Det finns sedan länge utarbetade lagar kring migration inom EU. För att stanna mer än 3 månader i ett annat EU-land så måste man […]
Share
 1. Den ena efter den andra EU krisen börjar att torna upp sig på himmelen. Efter att ha skådat i min spåkula så tror jag att det EU som vi känner, och ser nu inte kommer att finnas kvar nästa sommar.
  Den stundande ekonomiska krisen i Italien kommer att sätta igång i oktober-november.Och de små Euro länder kommer ställa sig kallsinninga till att hjälpa Italien, då de vill inte skuldsätta sig för att rädda ett land bortom räddning. Men dess för innan kommer de rekordböter som EU kommer att tilldela ekonomi syndarna Spanien och Portugal sätta igång EU fientliga rörelse i dessa länder.
  Vapendirektivet som EU kommer att rösta igenom (som antagligen kommer förbjuda de flesta halvautomatiska sportskyttevapnen) kommer starta en infekterad diskution om dess överstatlighet.
  Och nästa land som starta ett utträde ur EU kommer vara Ungern eller Polen (tror mest på Polen)

  • Ungern ska ha en folkomröstning om huruvida man ska ta emot EU-kvot-flyktingar eller ej. I princip är det en omröstning om man ska lyda den politiska unionen. Och om man väljer att inte lyda…då var det bara 26 stater kvar.