Klimatet, politiken och fulspelet

doomsday-squareFör en tid sedan hade vi en paus i uppvärmningen. Forskarna lät klargöra att det inte skett någon uppvärmning under ett decennium. Graferna på klimatdiagrammen låg stilla. Och många började till och med tappa intresset för klimatfrågan.

Då kom NOAA (det statliga amerikanska meteorologiska institutet) med en ny reviderad modell, som visst visade att det fanns en uppvärmning. På den nya reviderade grafen hade äldre höga temperaturer justerats ner och det senaste decenniet justerats upp. Som genom ett trollslag var pausen borta, som om den aldrig existerat, och alarmisterna började alarmera igen – lagom till klimatmötet i Paris.

Ja, det är inte konstigt att det finns många s k klimatskeptiker eller förnekare etc. Underligt vore det annars. Hela upplägget är som gjort för spekulationer och konspirationsteorier.

När man sedan tittar på de berömda graferna, som ska bevisa än det ena än det andra, så inser man hur begränsad den här vetenskapen är. De flesta temperaturgrafer börjar ca 1880. Det är från detta år man har information om hela jordens temperatur. Vår mätdata sträcker sig alltså över en period av 135 år.

Det är väldigt begränsat. Ibland undrar man vad som mäts egentligen, klimat eller väder?

Man brukar definiera klimat som ett slags genomsnitt av vädret under 30 år. För att skapa statistik över klimatet borde man alltså jämföra ett antal 30-årscykler med varandra, för att komma underfull med eventuella förändringar i cyklerna, dvs klimatet.

Problemet är det att vi bara har 135 år att spela med. Det är 4, 5 klimat-cykler.

De flesta som är roade av statistik inser att det inte blir något vidare resultat av ett så magert urval. Vi borde ha åtminstone 1000 klimat-cykler och inte 4, 5 – för att kunna göra en bra statistisk utvärdering.

Men även om vi hade 1000-klimatcykler så skulle vi inse att det inte fungerade, eftersom klimatet växlar kraftigt under 30 000 år. Vi har istider och insterglacialer etc. Vi skulle alltså behöva ännu fler klimatcykler, kanske uppemot 10,000 för att få en klarare bild.

Men nu har vi ju bara 4, 5, som egentligen bara är 3, eller  2. Ty det är först efter andra världskriget som vi har riktigt bra mätdata från hela världen.

Och av denna begränsade statistik ska man alltså dra en massa slutsatser. Huruvida det blir varmare globalt sett, vad som orsakar anomalierna, och om vi människor är ansvariga.

Så frågan är vad vi mäter egentligen, klimatet, vädret eller politikens växlingar?

Och inte nog med det, historiska mätdata kan uppenbarligen ändras som genom ett trollslag, om någon av de ledande meteorologiska instituten beslutar sig för att justera eller omtolka siffrorna.

Vem vet, imorgon kanske uppvärmningen är borta igen?

Liknande artiklar

  • Manipulerar klimatalarmisterna mätdata?Manipulerar klimatalarmisterna mätdata? För något år sedan försvann den s k nedkylningen eller pausen i uppvärmningen. Den amerikanska meteorologiska institutionen NOAA gick igenom gamla mätdata och korrigerade de som ansågs vara behäftade med fel - och vips så hade vi global […]
  • Vad händer om haven stiger?Vad händer om haven stiger? Ibland läser man om diverse katastrofscenarion, där klimatet löper amok och haven stiger, så att våra städer och samhällen blir översvämmade. Det värsta scenariot jag läst handlar om att haven stiger med 6 meter. Och även om jag inte […]
  • Bilarna som släpper ut mest koldioxid – hela listanBilarna som släpper ut mest koldioxid – hela listan Vill du reta en miljöpartist? Är du trött på klimatsvamlet? Funderar du på att köpa en bil, och vill välja ett fordon som släpper ut så mycket koldioxid som möjligt? Här kommer hela  listan för dig. Det här är inget för den […]
  1. Vad klimatförespråkarna säger att den globala handeln måste avslutas idag. Hela handelsflottan måste skrotas, alla bilar ställas på uppfarten, lastbilarna får endast köra nödvändiga turer inom lokala rutter. Man minskar då människans klimatpåverkan genom oljesamhällets inverkan.
    Men då spricker deras parallella program för merhandel, i vilket frihandelspaketen TxP ingår.
    Som åsnor mellan hötapp och morot, handel eller miljö, handel eller miljö.

    Det ovanstående gäller endast om människorna i beslutsfattande positioner vet vad de pratar om på riktigt och inte endast läser manus.