Lämnar Grekland euron efter USA-valet?

27 oktober, 2012 Kommentarer inaktiverade för Lämnar Grekland euron efter USA-valet?

Man har ju förstått att framförallt Obama inte har velat att något oförutsett ska hända på den ekonomiska natthimlen under den amerikanska valrörelsen.

Samtidigt förvärras läget i Grekland, och det talas öppet om att landet eventuellt kan lämna euron, fast man egentligen vill hålla ihop valutasamarbetet. Statskassan lär vara tom redan innan jul.

Kommer grekerna att kasta in handduken efter det amerikanska presidentvalet? Och hur påverkar det EU? Och de övriga krisländerna, Spanien, Portugal, Irland, Italien?

Förmodligen kommer värdet på euron att gå upp efter ett grekiskt utträde, vilket inte är så bra för de övriga medelhavsländernas ekonomiska konkurrenskraft, och nästa avhopp kommer att tvingas fram ganska snart därefter.

Till slut kanske det bara blir Nordeuropa och Frankrike kvar i valutasamarbetet, såsom det var tänkt från början. Men innan EU-äventyret tar slut tror jag att de forna antagonisterna Frankrike och Tyskland kommer att bli ovänner. Ty även Frankrike kan komma att tvingas bort.

Gallernas ekonomi är ganska svag, näringslivet dras med feodala regleringar och socialistiska påbud. Det finns en risk att Frankrike blir en ekonomisk lydstat till Tyskland, vilket vore det omvända syftet med hela EU-projektet.

 

Liknande artiklar

  • Den stendöda offentliga debattenDen stendöda offentliga debatten Ni känner säkert igen det jag vill säga. Media rapporterar om märkliga saker, vem som ska vara julvärd på SVT, ändringar i nationalsången, introduktion av nya pronomen som hen, frågan om Sverige har en inhemsk kultur, byggandet av […]
  • Ladan är tom!Ladan är tom! Ladan är tom Så säger Sveriges nya socialdemokratiska finansminister Magdalena Andersson. Detta trots att Sverige klarat eurokrisen långt bättre än andra länder, trots att förre finansministern utsetts till en av världens […]
  • Kommer euron att avskaffas?Kommer euron att avskaffas? Apropå den ekonomiska kris som EU nu genomlider, där länder som Grekland, Spanien, Portugal, Irland inte håller ordning på räkenskaperna och står med gigantiska skulder. Förr i tiden kunde enskilda länder devalvera sig ur kriserna, men […]