LO-boss i fritt fall

LO-bossen Wanja Lundby-Wedin sitter i AMF:s styrelse. Ändå kände hon inte till förre vd:ns väl tilltagna pension. Hon känner sig dessutom lurad. Och nu börjar fackförenings-medlemmarna att surna till.

Jag antar att ridån är på väg ner?

Jag välkomnar en debatt om fackföreningarnas roll i samhället. Om hur de bör verka, och hur de bör representera sina medlemmar. Personligen tycker jag att de har en viktig roll att fylla som förhandlingspart till arbetsgivarna. Vi har dessutom mycket att tacka facket för historiskt, genom att vara pådrivande i löne- och rättvisefrågor fick industriarbetarna det allt bättre; det förra sekelskiftets revolutionära krafter tappade mark, och parlamentarism och demokrati växte fram. Här bör kanske tilläggas att flera fackförbund växte fram på liberal värdegrund, och inte enbart socialistisk.

LO är en jätteorganisation som äger och förvaltar enorma tillgångar, uppbyggt av medlemmarnas strejkkassa. De är hälftenägare av Aftonbladet, och har plöjt ner ca 20 miljarder i fastigheter. LO har tillika stora intressen i folksamkoncernen, som i sin tur numera är delägare i Swedbank. Det är inte helt lätt att göra sig en bild av deras totala tillgångar.

LO lever i symbios med socialdemokraterna, som ett av arbetarrörelsens två ben, och agerar i det närmaste som en osynlig minister när partiet sitter vid makten. Facket sponsrar partiet med ca 16 miljoner om året, och sponsring av valrörelsen, samt med frivilligarbetare.

LO har varit drivande i frågan om socialisering av näringslivet meddelst löntagarfonder, men även i frågor gällande invandring; det är ingen hemlighet att de varit hårdnackade motståndare till fri arbetskraftsinvandring. Det fackliga motståndet är förmodligen en av anledningarna att Sverige till stora delar satsat på flyktingmottagning istället för arbetskraftsinvandring. Jag vill iof tillägga att LO mjuknat med åren, men samtidigt är det svårt att bli kvitt gamla synder.

Kritik har också riktats mot den så kallade kollektivanslutningen som pågick fram till början av 90-talet, där ett medlemskap i fackförbundet också gav medlemskap i det socialdemokratiska partiet. En grov kränkning av borgerligt sinnade industriarbetare, grafiker eller servitriser etc.

Framförallt är det LO:s enorma tillgångar och kapital som väcker frågor. Facket skulle förmodligen kunna bära a-kassan själva för sina medlemmar, utan statens tillskott, som i dagsläget bekostar den större delen av ersättningarna. Hur mycket av tillgångarna har någonsin använts till strejkkassa, som var det ursprungliga syftet? Vad har de egentligen för planer angående medlemmarnas pengar? Borde inte en viss summa betalas tillbaka, eller ska allt bara samlas på hög, och växa i oändlighet? Och givetvis ska frågorna inte ställas av mig, utan av medlemmarna.

Facket har genom sitt ägande i diverse bolag en möjlighet att påverka näringslivet, men faran finns också att de hamnar på fel sida av skranket. Genom sina vittförgrenade tillgångar har de nämligen förvandlats till ägare, kapitalister. Och det är inte lätt att sitta på två stolar, dels försvara sina medlemmar, och dels driva företag och förvalta kapital.

Vi bör kanske fråga oss när en fackförening slutar att vara fackförening och övergår till något annat?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Liknande artiklar

 • Borgerliga LO-medlemmar har det inte lättBorgerliga LO-medlemmar har det inte lätt LO uppmanar sina medlemmar att inte rösta på de borgerliga partierna. På valaffischerna står det att "vi inte har råd med en borgerlig regering". Den exakta poängen är oklar, men jag antar att de är rädda att borgarna ska köra […]
 • Sist in först utSist in först ut Sent omsider verkar det som om LO är beredda att diskutera LAS, och sist-in-först-ut-regeln. Det hela handlar varsel under kristider; de som varit anställda länge stannar kvar, och de senast anställda får gå. Många tycker att det här är […]
 • Därför vinner kapitalismen i längdenDärför vinner kapitalismen i längden Kapitalism är ett begrepp som möts med blandade känslor. Vänstern beskyller den för girighet och utsugning av massorna, emedan de konservativa är rädda för dess otyglade kraft ska rubba den rådande ordningen. Kapitalism i ordets […]
 1. Lite sug att skriva om politik och samhällsfrågor verkar ändå finnas kvar. Ett ämne som berör då kommer inspirationen. Mycket intressant läsning!

 2. Facket har redan slutat att vara fack, dvs se till de svaga utan ser till sig själv istället. Hela den Svenska modellen har spelat ut sin roll. Men som alltid så försvarar de som har makten idag sin makt och även Svenskt Näringsliv spelar ju med i denna elaka lek då tjänstemännen där vill ha kvar sitt fögderi. Centrala förhandlingar gällde för 40-50 år sedan, inte idag.

 3. Alla,
  Det som känns mest beklämmande är att denna ”fackliga-politiker-kapital-adel” påstår sig värna arbetare och svaga utsatta grupper.

  Wanja, Mona, Margot m fl lever sina liv långt bort från vanliga människor, de har tappat kontakten med det ursprungliga uppdraget.

  Gamla system tenderar att bli förstenade, som den byzantinska kejsaren som tillslut var fångad i hovlivets alla ceremonier och ritualer, när sedan turkarna stod vid portarna med sina kanoner var det kört.

  Kanske en dum liknelse, vad jag menar är att vi i förlängningen inte kan ha ett museal politisk/facklig verksamhet, och det är framförallt medlemmarna som kan göra något åt saken.

  Är det förresten någon som hittat en karta över LO:s ALLA tillgångar? Jag letar och letar…

  Patrik,
  Jodå, det går upp och ner!

 4. LO’s makt är allomfattande och det skulle vara otroligt intressant att se alla aktieinnehav o dyl plus alla styrelser de sitter i totalt med alla förbund. Det måste bli åskilligt.

  Liknelsen är inte dum och nu går det fort utför med adeln i krisens spår. Inte något ont som för något gott med sig!