Mona, Mona, Mona

Det har varit mycket om Mona Sahlin nu och det minskade stödet för socialdemokratin. Jag håller med i Jonas Morians analys om att problemen för s började tidigare än turerna med Ohly och bildandet av vänsteralliansen. Redan 2007 då Sahlin intervjuades i tidningen Kupé, och tyckte att de viktigaste politiska frågorna var könsneutrala äktenskap, stoppad utförsäljning av hyreslägenheter samt utbyggnad av vindkraften.

Morian menar att hon skulle ha svarat jobben, jobben, jobben. Han glömmer dock att det var en ickefråga för s under valrörelsen, och det var bl.a därför s förlorade valet. Borgarna kapade frågan om jobben, och att lyfta fram just dessa frågor vore att ge alliansen rätt.

Det vore intressant att veta vad historikerna i framtiden kommer att säga, ty det är först om några årtionden som man ser de övergripande samhällstrenderna, och först då kan svara på frågan om vad som gick snett, och när.

Jag vill emellertid göra en snabbanalys över Sahlins svar i tidningen kupé. Om vi börjar med könsneutrala äktenskap så är det egentligen inte en politisk fråga. Vem vi väljer att bo med, och under vilka former är en privatsak. Kyrkan och staten har emellertid valt att formalisera äktenskapet mellan man och kvinna, och skapa en särskild lagstiftning kring detta arrangemang. Men det är till syvende och sist juridisk formalia, som berör arv och vårdnad över barnen etc. Kanske kan saken ha symboliskt värde, men det är inte ens alla i gayvärlden som vill lyfta frågan till skyarna. Det finns viktigare saker.

Vad gäller frågan om stoppad utförsäljning av hyreslägenheter så gjorde s en brutal felanalys. Låt mig ta ett exempel, jag har en vän som alltid röstat på något av partierna till vänster; i förra valet valde han dock att rösta på moderaterna i kommunalvalet just pga utförsäljningen, ty han ville omvandla sin egen lägenhet. Så krassa är vi när det kommer till kritan. Att omvandla är ett sätt att tjäna en slant, och det gynnar både fattig och rik. Mest de fattiga, eftersom de inga pengar har.

Frågan om vindkraftverken är tillika ett bottennapp. Allt fler börjar ifrågasätta vindkraftens effektivitet, kostnad samt den ganska lama uteffekten. Och det krävs att vi bygger tiotusentals anläggningar för att de ska ge märkbar effekt. Samtidigt är frågan politiskt kontroversiell, eftersom många gärna ser fler vindkraftverk, men INTE på deras egen bakgård. Därför röstar många förmodligen nej till dylikt, även om man generellt är för grön el.

Att lyfta dessa tre frågor var dumt. Sahlin gjorde en grov politisk missbedömning, eller så gjorde hon bara ett ogenomtänkt uttalande? Vem vet vad som är värst?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Liknande artiklar

  • Inte konstigt att Margot tackade nej till partiledarpostenInte konstigt att Margot tackade nej till partiledarposten Som EU-komissionär tjänar Margot Wallström storkovan, dessutom ska hon ha en pension i klass med en finans-vd. Totalt sett har vi skattebetalare betalat över 50 miljoner för Margots bravader. Inte konstigt att hon tackade nej till […]
  • Roligaste rubriken på längeRoligaste rubriken på länge Saxat från Aftonbladet: Jag är 14 – och har bättre jobbförslag än Sahlin Och pojken, som heter Elias Giertz, har ju helt rätt! Och då försöker jag inte ens göra mig lustig på sossarnas bekostnad. Sahlin har ju inte riktigt de där stora […]
  • Valet, politiken, journalisterna och lögnernaValet, politiken, journalisterna och lögnerna Lars Ohly menade i SVTs valvaka att han skulle göra allt för att bekämpa den "nyliberala" politik som nu stundar efter borgarnas historiska seger. Alliansen har aldrig förespråkat dylik politik, nyliberalism går ut på att i det närmaste […]
  1. Tack för uppmärksamheten. Ett påpekande bara: det var just för att jobben var ”en ickefråga” för s under valrörelsen som Mona Sahlin borde ha svarat ”jobben, jobben, jobben”. Valförlusten borde ha varit en nyttig läxa. När hon svarade som hon gjorde gav hon intrycket av att inget lärt. Det var ett stort misstag.

  2. Morian,
    Självklart borde hon gjort det, men det tar emot att erkänna att man tappat eller nonchalerat en viktig fråga.

    ”Borgarna kapade frågan om jobben, och att lyfta fram just dessa frågor vore att ge alliansen rätt.”