Övervakning kan inte stoppa en ensam galning

Igår kväll genomfördes något som liknade ett självmordsattentat i centrala Stockholm. En man med ett antal bomber fastsatta runt magen sprängde sig till döds. Två personer skadades, inga andra än förövaren dog.

Det handlar om religiös extremism, närmare bestämt islamism. Via ett brev till TT och Säpo fördömde mannen rondellhundstecknaren Lars Vilks samt de svenska styrkorna i Afghanistan.

Det verkar inte som om FRA:s signalspaning och samarbete med andra utländska övervakningssystem t.ex ECHELON förmår att stävja den här typen utav brott. Trots att både internettrafik, telefoni, och banktransaktioner registreras och lagras så kunde inte rättsväsendet hindra mannen att spränga sig själv till döds på Drottninggatan i centrala Stockholm. Det vara bara ren tur att blott en av hans bomber briserade, annars kunde den här olyckliga incidenten utvecklats till något långt mer allvarligt.

Våra politiker har övertygat oss om att storskalig övervakning är nödvändigt för att förhindra dessa dåd, som brukar gå under benämningen internationell terrorism. Inte nog med att övervakningslagarna delvis är rättsvidriga, integritetskränkande, etiskt och moraliskt förkastliga – de fungerar inte ens. Och politikernas receptet för att undslippa dylikt i fortsättningen är förmodligen MER övervakning.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Jag tror inte alls att det handlar om religiös extremism, inte heller politisk extremism som man kan tro att döma av brevet.

    Vad jag tror att det handlar om är precis som med Lasermannen om en socialt utstött människa som mår mycket psykiskt dåligt och snöar in på en viss extrem grej på internet (islamistisk terror var det som föll sig naturligast för just honom, men det hade egentligen kunnat vara vad som helst) som ger dem honom ursäkt att begå hemska handlingar som han inbillar sig ger någon slags mening åt hans sorgliga livsöde.

    Det här är inte en politisk terrorist i egentlig bemärkelse. Även om han nämner Afghanistan osv. så ser jag mer beröringspunkter till Columbine än till Al Qaida.