Pass gäller inte som id-handling

Amerikanen George Waginger får ej ett svenskt id-kort och kan därför inte hämta ut paket från posten, hans amerikanska pass gäller inte som id-handling i Sverige. Och skulle han mot all förmodan få loss ett giltigt identitetskort skickas den förmodligen med rekommenderat brev, som han inte kan ta emot.

Det hela landar i ett slags moment 22-situation där våra politiker och byråkrater fullkomligt misslyckats med att skapa ett enkelt och funktionellt regelverk. Här motarbetas den fria rörligheten, människans rätt att resa och söka sin lycka. Situationen påminner mest om ett scenario i DDR under järnridåns gråaste dagar. Budskapet är tydligt: skomakare bliv vid din läst.

Om situationen är ett utslag av protektionism, terroristskräck eller bara myndighetsslarv återstår att se, nya regler lär vara på väg. Personligen tycker jag att dylika företeelser diskvalificerar våra byråkrater och lagstiftare, och det är den enskilda tjänstemannens/receptionistens förbannade plikt att ta ett eget ansvar och i dylika fall godkänna amerikanens pass som id-handling. För det är ju det ett pass är, en id-handling.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Liknande artiklar

 • PolisföraktetPolisföraktet Våra personliga attityder gentemot polismakten brukar ofta bidra till intressanta diskussioner. Många är föraktfulla mot de blåklädda, ty polisen anses ägna alltför mycket tid åt att trakassera vanligt folk när de begår s.k ickebrott. […]
 • Den nya mediaordningenDen nya mediaordningen https://www.youtube.com/watch?v=ce2VCot74-Y SVT är en statlig TV-kanal, som betalas med licenspengar. Alla som har en s.k TV-mottagare måste alltså betala, vare sig de tittar eller ej. Deras räckvidd är Sverige samt svenskar i […]
 • Porrförbud inom EU?Porrförbud inom EU? I EU-parlamentet röstar man om ett slags incitament till förbud av pornografi. Det låter kanske lite märkligt och lustigt, och ämnet är möjligen för vågat för att seriösa debattörer ska våga sticka ut hakan. Icke desto mindre är det värt […]
 1. Jag minns en gång inne på ett postkontor i Årsta, Uppsala. Det här var så långt tillbaka som 1993. En kvinna (turist eller migrant)skulle hämta ut pengar på posten och hade sitt pass som ID-handling men nekades av kassörskan (och vi vet ju alla hur smidiga och serviceinriktade postkassörskor var). Kvinnan blev mer och mer desperat och vi som köade blev mer och mer generade över alltihop. Till slut var det en yngre man som fick spel och stegade fram till kassan och förklarade (lite för högljutt, lite för ironiskt och lite för elakt) hur extremt dumt det var att neka passet som ID-handling när det dög som identifikation över hela världen och att det dugt till att komma in i Sverige med. Hon fick sina pengar till slut.

 2. Vi utlandssvenskar har brottats i aratal med svenska
  banker och institutioner som inte vill erkänna vara pass
  som ID-handlingar. eftersom tydligen svenska myndigheter
  inte förvarat passen paa ett skyddat sätt. Pass har stulits. Varför skall gemene man lida för det?
  Hur kan svenskar med ID ex. resa utanför Schengen? Pass
  maaste medföras, ex. till England. Och hur komma in i
  USA? Var skall stämplarna komma paa ID-kortet? Pass är
  den viktigaste handling en medborgare kan föra med sig.
  Bara idiotiska svenska regler blockerar identifieringen
  med denna handling. Men Sverige skall ju alltid vara lite speciellt. Här i Schweiz är passet givetvis den
  handling man bör föra med sig, men svenskt ID-kort
  utställt av embassaden accepteras ocksaa. Hur kan banker i Sverige utställa officiella handlingar?

 3. Vad är detta för inkompetent postpersonal? Utländska pass gäller som ID för att hämta försändelser oavsett art. Detta har man varit tvungna att införa på grund av att det finns mängder med gästarbetare och utbytesstudenter som knappast är kvalificerade för svenskt ID.

  Regeringen är medvetna om problemet: http://www.regeringen.se/sb/d/9877/a/94305

  Jag har bloggat om saken: moskensskola.blogspot.com/2008/12/glm-jobbet-kamrat.html

  Snacket om att pass bara gäller tillfälliga besökare är bara nonsens. Jag har själv en person som hämtar brev för min räkning utan ID, däremot med ett banarepublikpass och det fungerar utmärkt.