S och v ignorerar arbetarklassen

Det var de små osynliga människorna som röstade fram sverigedemokraterna, hantverkare, fabriksarbetare, lagerarbetare, sjukpensionärer etc. Den socialgrupp som marxisterna kallar proletariat eller arbetarklass, som borgarna kallar vanligt folk.

Delar av den här gruppen går ibland också under den förnedrande benämningen white trash. Och det är de jag tänker skriva om, men låt oss kalla dem vanligt folk för enkelhetens skull, för det är just precis vad de är.

Vanligt folk försvinner ofta i debatten. Politikerna pratar över deras huvuden.  Medelklassen i storstäderna tycker att vanligt folk klär sig fult, uppför sig illa, pratar konstig dialekt och inte kan uttrycka sig på ett vettigt sätt. Sällan synliggörs de i media utanför bingolottos sändningstid, och då oftast som offer eller förövare på kvällspressens uppslag.

De saknar akademisk utbildning, tjänar måttligt, bor i enkla lägenheter och hus som inte inretts enligt de senaste trenderna. Man gillar enkel populärkultur, hårdrock, dansband, öl, tatueringar, pizza, konspirationsteorier, hamburgare, falukorv och ketchup. Det är närmare till missbruk och kriminalitet än bland många andra grupper.

Skillnaden är påtaglig mot den maniska espressosörplande medelklassen i storstäderna. Och det handlar inte bara om vem som tjänar mest, vi vet alla att en flitig snickare kan tjäna mycket mer än en högutbildad bibliotekarie. Nej, det handlar väldigt mycket om attityd. Idag består klassbegreppet i stor utsträckning av vår egen självbild, mentala tillhörighet och våra ambitioner.

Egentligen borde vanligt folk rösta på socialdemokraterna eller vänsterpartiet. Problemet är att vanligt folk är inte alltid är så förtjusta i höga skatter, genus-, hbt-frågor, och ymnig flyktingpolitik. Ibland röstar de på borgarna, men känner sig inte hemma där heller bland fisförnäma överklassiga jurister och företagare. Ofta stannar de på sofflocket.

Socialdemokratin har dessutom genom flyktingmottagning och anhöriginvandring etablerat en ny utländsk arbetarklass som bor i miljonprogrammen runt storstäderna. Och strax bredvid bor de bortglömda svenskarna, de som känner sig utmanövrerade, blåsta, osedda, och överkörda av etablissemanget.

Det förekommer givetvis motsättningar mellan dessa två olika arbetarklasser. Ibland blir det bråk mellan skinnskallar och invandrargäng, eller minns sjuttiotalets slagsmål mellan zigenare och raggare. Men oftast stannar vreden vid en knuten hand i fickan.

Ibland sker en sammanblandning av de två världarna, och då uppenbarar sig märkliga fenomen t.ex invandrare som röstar på sd, eller svenskar gifta med thailändskor som sympatiserar med Åkessons idéer.

Socialdemokraterna koncentrerar sig mest på medelklassen och invandrad arbetarklass, medan vänsterpartiet helt och hållet tappat bort sin arbetarklassförankring. S valvaka liknade mest ett konvent för gymnasielärare, medan vänsterns påminde om ett hippt vernissage på Södermalm i Stockholm, med trendiga kläder och frisyrer inspirerade av den alternativa kulturscenen.

Här passar vanligt folk inte in.

Inte alls.

Och så länge våra etablerade partier inte lyckas kommunicera med sina väljare så kommer vanligt folk i allt större utsträckning att rösta på partier som sd. Och ju mer etablerad den nationalistiska politiken blir, desto fler röster kommer sd att vinna. Strategin är givetvis att sakta men säkert även engagera mellanskikten, dvs ingenjörer, ekonomer etc. Men här blir det svårare eftersom medelklassen har politiska alternativ som talar deras språk.

Det är dags för våra etablerade partier att kavla upp ärmarna, de måste ge vanligt folk ett vettigt politiskt alternativ som bygger på humanistiska kärnvärden. Socialdemokraterna och vänstern har dessutom byggt hela sin ideologi kring dessa människor. Frågan är om dylika postmoderna arbetarpartier vågar nedsänka sig och beblanda sig med white trash? Och ta diskussionen, ta fajten. Jag har i och för sig livlig fantasi, men har mycket svårt att se det framför mig.

Läs även DN, SvD, Exp,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, val2010, val 2010, valet, sd

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Valle
Valle
10 years ago

Denna analys instämmer jag helt i. . Ingen vill dock (av PK-skäl ?) erkänna det utan låtsas som om det regnar.
Ganska kul att höra alla ”expertanalyser” när ”alla” vet att det är så här enkelt.

Jinkan
Jinkan
10 years ago

Instämmer till fullo! Det är till medelklassen och invandrarna som både sossarna och vänstern friar. ”Vanligt folk” antas rösta rött och behöver inte ägnas intresse.
De gröna som blandar sig med de röda (blir en rätt ful färg) försöker framhålla miljön och ägnar sig åt de unga och välutbildade och behöver då vare sig se arbetarklass, invandrade (även om de från dag 1 ska få hjälp med att starta eget som de gjorde i hemlandet) eller ens röra vid vanligt folk. Och de jag känner som röstas på SD är just vanligt folk och tidigare sossar.

Oskari
Oskari
10 years ago

Sahlins framträdande på valvakan var ganska talande. Där stod hon, flankerad av Nalin Pekgul, och talade om hur hon precis kommit från Bergsjön och att det viktigaste nu vara att bekämpa rasismen. Tydligare kunde det inte vara att S nu är ett parti för kvinnor och invandrare. Svenska arbetare är inte längre fokus. Då får man också acceptera att det går som det går…

Anna Carlbro
Anna Carlbro
10 years ago

Jag tror nog inte att du är helt fel ute, men det finns faktiskt SD-röstare som är som jag: akademiker, väletablerad med ett intellektuellt fritt yrke. Både vänstern och moderaterna tycks fast beslutna att byta ut folket och upplösa det nationella och sociala kittet i Sverige. Det beror nog helt enkelt på att vänstern vill få en ny arbetarklass för att säkra sin makt och högern/kapitalet vill få ny billig arbetskraft och sänkta löner. Det är som Ebba Gröns ”Staten och kapitalet sitter i samma båt”. Europa består av välfärdsstater och det innebär att staten tar på sig försörjningsansvaret för… Read more »

LevisElvis
LevisElvis
10 years ago

@Anna Du tänker rätt men det som pågår just nu är bra för många.. bara inte för dem som bor i detta land från födseln och ägnat sitt liv åt att följa dess politiska spel och ekonomiska lek. Det är vi som får betala priset, Det är vi som får ge upp våra drömmar och det är vi som får stå åt sidan när det nya Sverige frodas. När vi som är unga idag blir gamla finns ingen välfärd mer. Det talar ingen om. Alla är ledsna över att kurderna inte har ett eget land.. det ses som en rättighet..… Read more »

Robert
10 years ago

Anna, Partier av den här typen, även ute i Europa, har sin väljarkärna i den s.k arbetarklassen. Men givetvis lockar de även en och annan välutbildad person. Strategin är ju att gå vidare, bli etablerade, och nå medelklassen, som jag skriver i inlägget. Vi har absolut inte ”oreglerad invandring” – vi har flyktingmottagning från vissa specifika regioner – om den asylsökande slänger sitt pass (vilket många gör) startar en utredning om dennes härkomst, och om hon får stanna eller ej. Detta tar flera år, den asylsökande har hittills tvingats till bidragsberoende under väntetiden, men alliansen har ändrat på det. Jag… Read more »

Kim
10 years ago

Här finns statistik över vilka som röstade på SD som VALU gjorde;
http://getajob.blogg.se/2010/september/sdare-star-till-hoger-och-manga-ar-arbetslosa.html
En intressant parentes är att 0,6% av dem som röstade på SD själva har invandrarbakgrund.

Robert
10 years ago

Kim,

Intressant.

”Den typiska Sveridemokraten är en arbetslös ung man som är med i LO, men ändå står till höger”.

Och icke att förglömma:

”52% av de som röstade på sd anser sig vara ”vänster” eller ”varken eller””.

Anna Carlbro
Anna Carlbro
10 years ago

Formellt har vi reglerad invandring, men inte i praktiken. Just för att handläggningstiderna är så långa får de flesta till slut uppehållstillstånd.
De som kommer hit har ju märkt att det är en bra strategi, annars skulle det ju vara lika stor tillströmning av ”papperslösa” till de andra nordiska länderna.

Robert
10 years ago

Flyktingstatus gäller för vissa länder och regioner, du kan ju inte komma från USA och begära asyl. Flyktingpolitiken ÄR reglerad, att byråkratin inte fungerar är en annan sak. Jag tror att du gör dig själv en otjänst genom att slarva med begreppen, när man diskuterar dylikt bör man vara extremt tydlig.

Anna Carlbro
Anna Carlbro
10 years ago

Jag slarvar inte med begreppen, det är de som ska tillämpa lagar och förordningar som ”slarvar”.
Och vad har det faktum att jag inte kan få asyl som amerikan med det här att göra?

Robert
10 years ago

Att man helt enkelt bara kan söka asyl från vissa länder/regioner. Det är fundamentalt för diskussionen.