Statligt hälsoregister

24 oktober, 2012 Kommentarer inaktiverade för Statligt hälsoregister

För att medborgarna ska få bättre kontroll över sina hälsojournaler låter nu staten upprätta ett elektroniskt register där man kan lagra sina medicinska uppgifter. Ett slags personligt hälsokonto på internet i offentlig regi.

Ponera att statsmakten samkör dina hälsojournaler med FRA:s uppgifter och allt annat som finns lagrat om dig. Personlig integritet är kanske inte det första jag kommer att tänka på.

Nu är ju tanken inte att det ska användas så, nej, det är ju för att värna vår integritet som man skapar registret, så att inte bara läkarna kan läsa journalerna – utan även du (och staten).

Upphandling pågår, det tar säkert månader, kanske år innan det är klart. Än så länge är det frivilligt, men jag antar att i slutänden kommer alla journaler att lagras på samma ställe – för enkelhetens skull.

Ännu ett skäl för att statsmakten inte ska hålla på med vård och omsorg. Grundtanken med staten är ju att den ska skydda oss från varandra, genom poils, lagar och domstolar skipas rättvisa. Det är något vi medborgare inte kan klara själva, alternativet vore privatarméer och paramilitära förband, som i vissa u-länder. Och så vill vi inte ha det.

Att låta vakthunden slicka dina sår är lika korkat som att låta läkaren vakta din port om natten. Låt läkare göra vad läkare är bäst på, och låt staten göra vad den är bäst på.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Liknande artiklar

  • Sjukskötaren som larmadeSjukskötaren som larmade Underskötaren Peter Magnusson, vid Södertälje sjukhus, larmade i januari om rasistisk jargong och sämre behandling av patienter med utländsk härkomst. Sedan dess har han kallats till upprepade trepartssamtal av arbetsgivaren, blivit […]
  • Upplös EU-parlamentetUpplös EU-parlamentet EU-parlamentet är egentligen en ganska rättsvidrig anordning, som tar ifrån makten från våra lokala parlament. Stora delar av alla lagar och förordningar kommer numera från Bryssel, och vår egen demokrati får stryka på foten, i förmån för […]
  • Ska staten bekosta aborter?Ska staten bekosta aborter? Det görs ca 35.000 aborter om året i Sverige. Att få fram faktiska kostnader från landstingen är inte lätt. Givetvis beror det på om det är en medicinsk eller kirurgisk abort. Efter en snabb research, som inte resulterade i några länkar, […]