167 euro för ett pass

Som boende utomlands, Cypern i mitt fall, är man beroende av sitt pass. Man visar det i tid och otid, ty det fungerar som legitimation när man besöker banker, myndigheter etc. Risken att man slarvar bort det ökar när man bär det med sig överallt, vilket jag fick erfara när jag häromdagen inte kunde finna den ack så viktiga pappersluntan.

Nu kan man ju ordna ett nytt pass på det flesta ambassader runt om i världen, inga problem, och jag var nog medveten om att det skulle kosta lite mer än i Sverige där det enligt uppgift kostar 350 kr.

Men att det skulle kosta 167 euro var lite svårt att smälta. Det motsvarar drygt 1400 kr. För en bit papper. Och det är normalpriset, det är vad man får betala även när passet går ut efter fem år, fast man inte slarvat bort det. Det handlar alltså inte om någon straffavgift. Möjligen ett slags straff för att man lämnat Sverige och vågar drista sig till att bo utomlands. Stort hål i plånboken för en familj med två barn, 5600 kr totalt.

En bit papper som jag egentligen inte behöver, men som våra länder/stater kräver att man visar när man passerar deras gränser. Kanske mitt livs sämsta affär. Närapå i alla fall.

Liknande artiklar

 • Libertarianism vs anarkismLibertarianism vs anarkism Frihetliga personer finns i en mängd olika kulörer, den gemensamma nämnaren är att man vill ha en mindre stat (eller ingen alls). Och att civilsamhället sköter mer av det som idag stat, kommun och landsting handhåller. Vården exempelvis […]
 • Kommer robotarna att ta våra jobb?Kommer robotarna att ta våra jobb? När Gutenberg uppfann tryckpressen så var det ett direkt hot mot alla munkar som satt på klostren och kopierade skrifter, som de gjort i hundratals år. Men vad som hände var att tryckpressen istället skapade många nya möjligheter. […]
 • Umberto Eco har lämnat ossUmberto Eco har lämnat oss Filosofen Umberto Eco - mest känd för sin lärda mysterieroman Rosens namn - höjde ribban rejält inom stilarten; kanske skapade han själva genren? Jag träffade Eco för 15 år sedan vid en författartillställning, och blev lite förvånad […]
 1. Om du bara visste hur många svenska medborgare som har “tappat” 10-15 pass skulle du ha större förståelse för att det inte ska vara helt billigt.

 2. Samma pris för även de som inte tappat – dvs om det blir stulet eller när passet går ut.
  Det är ingen straffavgift, det är vad det kostar oavsett om du är en slarver eller skötsam.

  *

  Till saken hör att passet görs i Sverige, sedan skickas det till landet ifråga. Och portot uppväger knappast kostnaden.

  Sen tycker jag att 350 kr (som det kostar i Sverige) också är för dyrt för ett pass. Men det är en annan diskussion.

 3. Ett av argumenten för att Sverige skulle gå med i den “europeiska gemenskapen” var att vi då skulle kunna resa fritt i Europa utan att behöva visa upp passet. Europa skulle ju vara som en enda stor familj. Det blev visst inte så riktigt.