2014 – årets viktigaste händelser

Ryssland klev ut i kylan under året. Från att ha varit ett land på väg uppåt, med en allt starkare ekonomi, föll allting ihop som ett korthus. Efter vinter-OS i Sotchi la sig Ryssland i grannlandet Ukrainas angelägenheter, ockuperade södra delen av landet samt understödde prorysk milis i öster. Sanktionerna som sedan följde från väst håller på att knäcka den ryske ekonomin. För att visa musklerna provocerar ryskt stridsflyg och andra militära enheter grannländerna, vilket ökar fiendskapen ännu mer.

Islamska staten gjorde stora erövringar i Irak och Syrien. Deras blodiga framfart lämnade ingen oberörd. Under senare delen av året har emellertid segertåget mattats av något, då specialstyrkor från NATO decimerat organisationen.

Ebolaepidemin i Västafrika mattades av under senare delen av året, men kan absolut räknas som en av de händelser som färgat året.

Malaysian airlines blev av med två flygplan, det ena nedskjutet över Ukraina av proryska/ryska styrkor, medan det andra försvann från radarn någonstans över Indiska oceanen, större delen av vraket är fortfarande borta.

Utforskningen av rymden skapade åter igen rubriker världen över, dels med ESA som lyckades landsätta sin sond Rosetta på en asteroid, samt NASAs test av sin nya Orion-farkost som anses kunna färdas till Mars. Framsteg har också gjorts inom fusions-forskningen, det amerikanska företaget Lockheed-Martin rapporterar att de han ha en färdig produkt inom ett decennium. Amerikanska armén har under året testat ett nytt laservapen som på långt avstånd kan skjuta ner drönare och andra farkoster.

Skottet i Ferguson, Missouri, USA, då en polis sköt en färgad ung man har väckt stora protester, och sämre relationer mellan den färgade befolkningen och ordningsmakten.

Protesterna i Hong Kong för ökat självstyre och demokrati är en annan viktig händelse, som vi håller på att glömma bort. Jag tror att det är viktigt enligt devisen: om man spottar på en sten tillräckligt länge så blir den blöt. Demokratin kommer nog att komma till Kina också, först i begränsad omfattning, och kanske till vissa regioner, därefter mer och mer.

Andra viktiga händelser som bör nämnas är fotbolls VM i Brasilien, rapporten om CIAs tortyrmetoder, NATOs tillbakadragande från Afghanistan, självständighetsomröstningen i Skottland, EU-valet och slutligen valet i Sverige samt efterföljande regeringskris.

Sammanfattningsvis skulle jag personligen välja händelserna i Ryssland som årets viktigaste (förutom de tekniska framstegen som alltid påverkar oss i det långa loppet). Landets hotfulla agerande och tillbakadragande från det internationella samfundet har skapat ett nytt kallt krig som kan få konsekvenser under många år.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kgb35
kgb35
5 years ago

Själv sett jag nog Ferguson sin viktigare, en våldsam rånare blir skjuten (kolla övervakningsfilmer på YouTube) och en hel mediakår rapporterar om det som oprovocerat polisvåld.

Det viktiga är inte vad som händer, utan hur det beskrivs. Som någon uttryckte det.

Genom denna händelse delar man itu den amerikanska rättsstaten, folket och hela västerlandet. Oerhört viktigt och tragiskt i framtiden.

Robert
5 years ago

Tusentals döda i konflikten mellan Ukraina och Ryssland, medborgare på flykt, ett nedskjutet passagerarflygplan med hundratals döda, konflikten eskalerar längs gränserna, ett nytt kallt krig, Rysslands ekonomi kraschar – och du tycker dådet i Ferguson är ”viktigare”…

kgb35
kgb35
5 years ago

Jo för att jag skiljer på ”viktigare” och djävligt krig. De viktiga orsakerna till detta kriget ligger något tiotal år bort. Ferguson är viktigare därför att media oemotsagt bygger upp enorma klyftor. Så att i längden kommer vi inte att kunna vara civilisationens försvarare. Ungefär varenda svensk vet nu, efter några månaders propaganda, vilka djävla rasister polisen i USA är. I alltför många områden i Sverige drars parallellen till polisen i allmänhet. (Lite kuriosa är att hemma hittade jag häromdagen några frimärken från Ukraina, från förra gången de var fria, för nästan hundra år sedan. Inte heller då var civilisationen… Read more »

Robert
5 years ago
Reply to  kgb35

Jag säger inte att Ferguson är oviktigt, det är ju trots allt med på listan, men det finns en risk att det är bortglömt om några månader. Det är inte första gånger något dylikt händer, och förmodligen inte sista gången heller. Och många fattar vad det verkligen handlar om, men de flesta bryr sig inte. Därför är åtminstone jag inte säker på att detta kommer att lämna några spår över tid. Vi får väl se.