5:2-dieten gammal som gatan

Det är vanligt bland äldre troende människor på Cypern, där jag numera bor, att man fastar två dagar i veckan. Fastan brukar infalla på onsdag och fredag, då äter man mindre, ofta något vegetariskt. Sen finns det också fasteperioder innan de stora högtiderna, såsom påsken.

Fasta finns i de flesta kulturer och kan ha religiösa, kulturella eller medicinska rötter. I den sekulariserade västvärlden tror många att fasta rensar kroppen, och att det är bra för det allmänna välbefinnandet, och gynnsamt mot fetma etc.

Den moderna 5:2-dieten kan med andra ord spåras tillbaka till urgamla traditioner, och det är möjligt att dietens moderna upphovsmän haft dylikt i åtanke. Det har ju länge funnits en vurm för s.k medelhavskost, med fokus på olivolja, grönsaker, ost och mindre tunga kolhydrater.

Det kan vara värt att veta för de som väljer att prova dieten att man följer en gammal tradition med kristna rötter, och kanske äldre än så. Många helger och traditioner togs över av de kristna, men har påtagligt ofta hedniskt ursprung. Julen är romarnas Saturnalia, och påsken infaller nära vårdagjämningen. Och kanske har även fastan äldre hedniska rötter.

 

 

 

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Peter
Peter
6 years ago

Att 5:2 skulle vara dåligt för oss är nog inte många som tror. Men är den så bra som sägs? Lever vi längre? Jag hoppas det. Men den bygger karaktär och vem behöver inte äta lite mindre.. Jag har nu provat under 6 månader och har aldrig mått bättre. Som hjälp har jag haft denna app: http://bit.ly/1bqlNss