6 timmars arbetsdag

6 timmars arbetsdag 1Till skillnad från många andra har jag inget emot sex timmars arbetsdag. Jag har inget emot 10 timmars eller 4 timmars arbetsdag heller. Jag tycker inte att man ska lägga sig i hur många timmar folk vill jobba. Eller hur de kommer överens med arbetsgivaren, enskilt eller kollektivt, så länge det är fria överenskommelser.

Om man är singel och utan barn kanske man kan tänka sig att jobba många av dygnets timmar för att spara ihop inför framtiden, sitter man med två barn så kanske man vill jobba mindre. Vi har alla olika behov, och befinner oss i skilda skeenden i livet.

Och alla ni som idag på arbetarnas högtidsdag skriker er hesa för sex timmars arbetsdag. Varför startar ni inte dessa företag själva, som erbjuder sex timmars arbetsdag? Det skulle vara sann socialism – av folket och för folket. Så, istället för att måla plakat och demonstrera, sätt igång och starta solidariska företag istället.

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Hej.

  Varför man inte demonstrerar för fyradagarsvecka är märkligt.

  Om man stryker alla former av helgersättning och gör om semesterdagarna till en slags individuell pott med lediga dagar, samt låter lönen flyta in på kontot i realtid istället för i månadsdusörer, och dessutom stadgar att övertid endast kan tas ut i betald ledighet så borde det gå att få fram ett system som är flexibelt nog att passa alla branscher och där både anställd och arbetsgivare gynnas.

  Detaljmangel åsido skulle det alltså innebära att man jobbar fyra dagar i rad, och är ledig tre i rad. Om jag då vill ha långledigt jobbar jag in tills jag har ett antal extra semesterdagar och tar sedan ut dessa (i överenskommelse med arbetsgivaren) mellan två arbetsperioder. Tre lediga dagar, plus fyra inarbetade, plus nästa tre lediga dagar innan man skall tillbaka till jobbet ger tio lediga dagar i följd.

  Dessutom kan fastigheter och andra fasta investeringar användas varje dag; som det är nu utnyttjas fem sjundedelar av kapaciteten. Företag skulle kunna arbeta efter behov istället för att ta hänsyn att det på magisk väg skall erhållas högre lön för att bokstavskombinationen ’Söndag’ står i almanackan.

  Jag tror idén har vissa meriter, men det blir många detaljer som behöver hamras ut. Det är dock svårt att få människor att släppa den gamla kalendern trotts att det jordbrukarsamhälle för vilket den var nödvändig inte längre finns. Den är istället en black om foten på oss alla.

  Så inte sex timmars arbetsdag; hellre fyra dagars arbetsvecka.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. Varför skall jag betala för någons 6 timmarsdag?
  Var och en får styra sin arbetstid, oftast går det alldeles utmärkt utan någon facklig eller politisk inblandning. Har arbetat alla varianter från 60 timmars vecka till två dagars vecka och varit långledigt i några månader. Man måste inte starta företag ens, bara diskutera sina önskemål med arbetsgivaren. Vill de ha en kvar så…
  Rikard: Övertid i ledighet kan vara knepigt. Om Landstinget inte skulle betala ut övertid i pengar får de vara utan folk. Ta bara ut i tid fungerar inte speciellt i Norrland. Då blir det tomt på sina ställen. Tyvärr ser det ut så när folk vill helst trängas i Stockholm.