All makt åt EU


Idag röstar vår riksdag igenom en knippe lagar som kommer att minska dess makt, det handlar givetvis om EU-fördraget.

Enligt 10 kapitlet, 5 §, första stycket i regeringsformen strider en ratificering av Lissabonfördraget mot grundlagen. Riksdagen kan enligt denna inte överlåta beslutanderätt som rör principerna för statsskicket.

Den beslutande makten vidarebefordras i allt större utsträckning från Sverige till Bryssel, och från att ha varit en union blir EU mer att betrakta som ett land, och Sverige som ett län i detta land. Avståndet mellan medborgarna och politikerna växer, och vår möjlighet att påverka minskar.

Var det detta vi ville när vi gick med i EU?

Via HAX. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, EU, EU-fördraget, Lissabon-fördraget


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
christoffer
11 years ago

Det wkulle vara intresant om du specificerar VILKA delar av fördraget som du anser strider mot §5. det är trots allt ett ganska stort dokument.

/C

Robert
11 years ago

Fördraget har formen av en konstitution, vilket strider mot grundlagen, ty vår grundlag är ju vår konstitution och kan inte ersättas, kompletteras eller utvidgas – om inte två på varandra följande valda riksdagar beslutar om ändringar.

Peder
Peder
11 years ago

Hmm, kan man inte anmäla riksdagen för landsförräderi?

Robert
11 years ago

Saxat fr SvD:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2064503.svd

Områden som nu förs över från enhällighet till majoritetsbeslut är bland andra: civilrätt och straffrätt, kriminalpolitik, asyl- och visumfrågor, regionalpolitik och delar av jordbrukspolitiken, kultur, hälsofrågor, handelspolitik, turism, bistånd, energi och större delen av EU:s budget.

Unionen ska fastställa och genomföra en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik och en gemensam försvarspolitik, som enligt artikel 42 ”kommer att leda till ett gemensamt försvar ”.

I samma artikel sägs att ”Medlemsländerna förbinder sig att gradvis förbättra sin militära kapacitet”. Det får anses unikt att skriva in krav på militär upprustning i en författning.