All makt åt EU

Idag röstar vår riksdag igenom en knippe lagar som kommer att minska dess makt, det handlar givetvis om EU-fördraget.

Enligt 10 kapitlet, 5 §, första stycket i regeringsformen strider en ratificering av Lissabonfördraget mot grundlagen. Riksdagen kan enligt denna inte överlåta beslutanderätt som rör principerna för statsskicket.

Den beslutande makten vidarebefordras i allt större utsträckning från Sverige till Bryssel, och från att ha varit en union blir EU mer att betrakta som ett land, och Sverige som ett län i detta land. Avståndet mellan medborgarna och politikerna växer, och vår möjlighet att påverka minskar.

Var det detta vi ville när vi gick med i EU?

Via HAX. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Fördraget har formen av en konstitution, vilket strider mot grundlagen, ty vår grundlag är ju vår konstitution och kan inte ersättas, kompletteras eller utvidgas – om inte två på varandra följande valda riksdagar beslutar om ändringar.

  2. Saxat fr SvD:
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2064503.svd

    Områden som nu förs över från enhällighet till majoritetsbeslut är bland andra: civilrätt och straffrätt, kriminalpolitik, asyl- och visumfrågor, regionalpolitik och delar av jordbrukspolitiken, kultur, hälsofrågor, handelspolitik, turism, bistånd, energi och större delen av EU:s budget.

    Unionen ska fastställa och genomföra en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik och en gemensam försvarspolitik, som enligt artikel 42 ”kommer att leda till ett gemensamt försvar ”.

    I samma artikel sägs att ”Medlemsländerna förbinder sig att gradvis förbättra sin militära kapacitet”. Det får anses unikt att skriva in krav på militär upprustning i en författning.