Alla får bidrag – utom de svagaste


Den svenska modellen – där i princip alla åtnjuter diverse olika bidrag från barnsben till pensionen – dras med en del elakartade brister. När alla har rätt till en peng så förvandlas bidragsmaskineriet till en byråkratisk dinosaurie. Det handlar inte längre om empati för de utsatta, att hjälpa de svaga – nej, det handlar om att hävda sin rätt till den gigantiska penningspåsen – skatteåterbäring helt enkelt.

Kanske är det denna typ utav mekanismer som klickar när folk som verkligen behöver hjälp inte får någon. När Försäkringskassan undrar varför en cancersjuk man inte kan LIGGA och jobba…

Så sorgligt.

Det var ju för att hjälpa de svaga vi byggde hela det gigantiska maskineriet.

Varför betalar vi egentligen världens högsta skatt? Där snart hälften av pengarna går till bidrag, socialt skydd etc. För att Medeljanne ska kunna vabba och handla POP-kläder för barnbidragspengarna? För att kunna stämpla några månader extra, och vila ut sig ordentligt innan han tar det där jobbet som han borde ha tagit för länge sedan?

Rättvisan är blind sägs det – och dövstum, samt utan känsel bör tilläggas.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, bidrag, Försäkringskassan, sjukdom, ersättning, välfärdsstaten


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gubben
12 years ago

Ja, bidragssystemet ÄR sorgligt!

Den där jävla liberalen

Kunde inte hålla med dig mer. Romantiseringen runt den ”fantastiska” svenska modellen måste sluta.

Reinfeldt menade att ett sånt här system kan aldrig göra någon nöjd för att det finns inte tillräckligt med pengar för att alla ska vara glada. Nä, börja ge pengarna till dom som behöver dom istället så blir det bättre och rättvisare.

Försöker man göra alla glada så blir ingen nöjd som det heter.

Sociala skyddsnät hjälper bara när folk får vad dom behöver. Behöver verkligen höginkomsttagare barnbidrag?

Peter Albertsson
Peter Albertsson
12 years ago

Precis!

Mitt standardsvar när någon börjar oja sig om sparkar på de som redan ligger ner, är att ifrågasätta varför medelklassen skall ha dessa GIGANTISKA bidrag som är flera hundra procent högre än socialbidragen eller folkpensionen.

Gunnar Karlsson
Gunnar Karlsson
12 years ago

Om vanligt folk visste hur lite hjälp man egentligen får, om man blir sjuk eller arbetslös, så skulle det inte vara möjligt att ha ut världens högsta skatt.
För våra styrande är det naturligtvis mycket viktigare att bidraga till upprätthållande av FN:s anseende i Kosovo, fjäska för gangsterband som Hamas eller agera lakej åt Tyskland inom EU.