Amerikas nya framtidstro


Vi står vid födelsen av ett nytt årtusende, redo att lösa rymdens mysterier, för att befria jorden från elände sjukdom, och att utnyttja morgondagens energikällor, industrier och teknologier.

/Donald Trump

Fritt och snabbt översatt från Trumps tacktal när han svor presidenteden igår. Och, ja, det var längesedan jag hörde något så framtidsoptimistiskt.

De folkvaldas tal har under senare år mest handlat om dystopier och elände. Att de fattigare blir fattigare, de rika rikare, medan klimatförändringarna gör livet på jorden till ett elände. Vi befinner oss ständigt i krig; krig mot droger, krig mot terror, och framförallt krig mot det fria öppna samhället. Sociala medier anses göra oss alltmer asociala, vi är fjättrade till skärmar och telefoner, vi vandrar i mörker i livets ekorrhjul. Precis allt håller på att gå åt helvete.

Trump har ju givetvis rätt. Vår värld är underbar, och vår civilisations framsteg är fantastiska. Och vi befinner oss bara i början av resan.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rikard
Rikard
3 years ago

Hej. En lätt förklaring till den magsurhet man bemöter den Ranelid-liknande presidenten: På en typisk fjällvandring kan man ibland se folk som ständigt stannar, rastar, fikar och liknande; inte sällan med blott en eller ett par kilometers intervall. Man kan också höra pipigt gnäll om att det är jobbigt att gå, att man vill vara hemma och annat kal – oavsett kön eller ålder. Pessimisten sitter hellre och gnäller – optimisten vill se hur långt man orkar gå. Pessimisten fruktar att misslyckas då den hänger sin självkänsla i skuggan av sitt ego. Nåt åt det hållet – jag tror att… Read more »

Sixten Johansson
Sixten Johansson
3 years ago

Det är plågsamt att utsätta sig redan för små glimtar av den mediala och politiska okunnigheten och enögdheten och att tvingas bemöta det infantiliserade, hatiska och totalitära tänkande som i USA, Sverige och resten av västvärlden nu befäster en allt skarpare frontlinje mellan nyvänsterliberala, förljugna utopister och naturligt konservativa realister. Realismen måste gå hand i hand med både vetenskap och idealism och acceptera gränsöverskridande, högre värden än de rent materialistiska. Det är bara realister som kan skapa en underbar naturlig värld och trygga de civilisatoriska framstegen. Den centralstyrda, totalitära, förljugna utopismen skapar i sin förlängning bara destruktivitet och självdestruktivitet. Men… Read more »