Äntligen slut på slöseriet med unga mäns liv!

Att tvinga unga män att lära sig att döda är förvisso en omdiskuterad fråga, men att hävda att vi har allmän värnplikt idag är en lögn. Få blir kallade, ännu färre fullgör sin militära utbildning. De nya tongångarna borde bli spiken i kistan på ett urgammalt slöseri med unga mäns liv. Rykten säger att regering och riksdag är på väg att avskaffa den almänna värnplikten.

Krig handlar om konflikter mellan stater och dess politiker – vad har det med oss som privatpersoner att göra? Det gäller att fly så fort man märker att krigets vindar blåser. Om alla följde mitt exempel skulle vi inte ha några krig, tyvärr går många på myten om den ärofulla, heroiska, rättmätiga och rituella…slakten.

Intressant? Andra bloggar om: samhälle, politik, värnplikt, försvaret

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
joakim_kaller@msn.com
joakim_kaller@msn.com
13 years ago

Suck jag vet inte vilken värld du lefer i men inte är det verkligheten. Bra man tar bort värnplikten. Man ska satsa på en elit arme

Fredrik
Fredrik
13 years ago

Ett antal felaktigheter verkar ha smugit sig in i ditt blogginlägg, kära Robert. För det första är inte konceptet ”allmän värnplikt” en kvantitativt mätbar fråga om hur många som varje år faktiskt genomför sin militärtjänstgöring eller ej. Det handlar om en lagstiftning som gör det möjligt att vid behov kalla in svenska medborgare för tjänstgöring. Avskaffar vi lagen om värnplikt, försvinner också möjligheten att göra detta, vilket kan visa sig vara katastrofalt. Sedan kan du gärna få förklara på vilket sätt det är ”ett urgammalt slöseri med unga mäns liv” att kunna försvara sig mot yttre hot och angrepp? Det… Read more »

Robert
13 years ago

Fredrik,
Det hela handlar om avskaffandet av allmän värnplikt under fredstid. Staten har alltid befogenheter att kräva vår medverkan vid krig eller andra katastrofer.

Kanske skulle de tyska trupperna stannat hemma? Om de inte lät sig eldas med idiotisk propaganda? Förlåt en idealist, men visst kan man väl få uttrycka lite pacifistiska åsikter?

Joakim,
Jag har inget emot en yrkesarmé.

simon
simon
13 years ago

värnplikt är inte slaveri. inte mer än allmän skolgång. /Simon

Bett R World
13 years ago

Jag håller med dig Robert om att krig är ett påfund mellan politiska ledare där hoten inte alltid existerar i den mån de vill få världsmedborgarna att tro. Visst blir det trist med elaka nazister, men hur många dog i kriget och vad hade kunnat åstadkommas med fredliga medel, bojkotter och diplomati? Tänk vad vi hade kunnat åstadkomma här i världen om istället världens militärpengar satsats på humana insatser som att utrota fattigdom och förse alla med rent vatten. Kanske skulle alla män kallas in för att undervisas i konflikthanering istället för till värnplikt.