Är ADHD-diagnosen påhittad för att läkemedelsindustrin ska tjäna mer pengar?

Vi vet att amfetamin är populärt bland brottslingar, som alltför ofta har diverse personlighetsstörningar. De rubriceras ofta som överaktiva, med ostadigt temperament, våldsamma etc. Drogen får dem att komma till ro, och det handlar i dessa fall närmast om en slags självmedicinering.

Det är i stort sett samma drog som används till överaktiva barn, med den populära diagnosen som går under namnet ADHD. Och om vi tittar på statistiken så är det närmast en folksjukdom, väldigt många barn och även vuxna verkar lida av symptomen och medicineras därefter. Ofta handlar det om personer som presterar dåligt i skolan. Och det är ingen hemlighet att många läkare och läkemedelstillverkare gjort sig en förmögenhet på ADHD.

Men nu börjar kritiken komma, den framstående psykiatrikern Jerome Kagan menar att ADHD-diagnosen är ett påhitt, och att den extensiva medicineringen ofta inte är nödvändig. Läs vidare hos Spiegel.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kgb35
Kgb35
3 years ago

Själv tycker jag det verkar vara något uttröttade föräldrar som bråkar tar till när deras barn är oroliga. Att dessutom barnen går på institution: dagis, skola och fritids, omhändertagna av stressad personal, sedan ettårsåldern, innan de ens kan tala, gör det inte lättare för de stackarna.

Sverige är ett stort socialistiskt experiment i mjuka metoder att slå sönder familjen och kulturen. Något de i hundra år arbetat på.