Är det Kamprad eller statsmakten som är girig?

Jag har lite svårt att släppa det här med IKEA och deras moraliska skyldighet att betala skyhög skatt i Sverige, trots att det är ett globalt bolag, med större delen av verksamheten utanför vårt lands gränser.

Gör din plikt mot samhället, står det i Aftonbladet.

Hade IKEA inte flyttat pengar och tillverkning från Sverige skulle företaget knappast varit särskilt framgångsrikt eller globalt.

Det är ju de svenska skatterna som drivit bort IKEA och tusentals andra företag från landet. Vad har man för moralisk skyldighet att betala världens högsta skatt när man inte behöver det?

Hela framgångssagan bygger ju på att de INTE tillverkar sina produkter här, och INTE förvaltar sina pengar i Sverige.

Icke att förglömma de hundratusentals arbetstillfällen hos IKEA och underleverantörer som Ingvar Kamprad bidragit till; alla dessa människor betalar ju skatt i sina hemländer, även i Sverige. Under en tiårsperiod har IKEA dessutom betalat 6 miljarder i bolagsskatt.

Kamprad har berikat världen inte bara med sina smarta produkter, utan även med lönepengar till massor av människor. Pengar som även når fattigare länder, där möjligheterna till arbete och försörjning är svårt.

Vore kul att se hur folk reagerade om Kamprad flyttade de få jobb som finns kvar i Sverige till andra länder. Då slapp man ju diskussionen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatter, skatt, IKEA

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
fnasig fjällskivling
fnasig fjällskivling
9 years ago

Faktum är att de tillverkar riktigt mycket i Sverige. Kolla gärna in Swedwood och deras verksamhet, bland annat i Hultsfred.

Men visst hela uppdrag gransknings reportage har ju inte hittar något av substans då hela
uppbyggnaden har varit allmänt känt.

Robert
9 years ago

Jo, visst finns det tillverkning även i Sverige, men det skulle knappast räcka för alla de gigantiska varuhus man har i 44 länder. Jag tror att många inte riktigt tar in hur stort IKEA är.

Mats E
Mats E
9 years ago

100 MILJARDER är nog girighet i kolossalformat, minst sagt.

Robert
9 years ago

Det är hans pengar, han som har skapat dem, och han har inte begått något skattebrott vad jag vet. I andra länder skulle han kallats driftig, kanske t o m geni. Det är en allmän missuppfattning att rika människor låter sina pengar skvalpa i något bankfack, nej, Kamprad investerar dem och härigenom byggs nya företag, arbetstillfällen etc – och mer skattepengar givetvis.

Jonas
9 years ago

Gillar bloggen men saknar koppling tikl oss läsare. Själv kör jag lite omröstningar ibland, då vet jag vet läsarna tycker och gillar. Själv använder jag http://www.valresultatet.se , men det finns ju andra med.
Samtidigt visas (om man vill) länk till skaparen av omröstningen, och vid bra frågor intresseras folk från http://www.valresultatet.se till källan (DIN blogg). Jag har fått många nya läsare 🙂 Tänkte vara snäll och ge lite tillbaka till dig, eftersom du ger mig när du skriver.

/Jonas