EU:s yttre gräns – en dödsfälla?



Det råder fri rörlighet inom EU, medan de yttre gränserna ska övervakas, detta är en grundregel inom unionen. Vilka är det då som vaktar EU:s yttre gränser? De mest kända gränserna finns i de spanska enklaverna Ceuta och Melilla i Marocko, samt mellan Ungern och Serbien, och mellan Grekland och Turkiet. Det är också många som försöker ta sig över sjövägen till Italien, vilket faller under italienska kustbevakningens jurisdiktion.

I Grekland är det bland annat borgmästaren på den sömniga ön Leros (800 invånare) som agerar vakt åt EU. I Spanien vaktar de fruktade Gardia Civil, kända för att gå ganska hårt åt alla som vill klättra över (se videon). Ungern har precis byggt klart sitt stängsel, hur det kommer att fungera där återstår att se. Förmodligen något som påminner om Spanien.

Varför vill alla dessa människor komma till Europa?

Drömmen om ett bättre liv är givetvis stark hos många. Somliga är flyktingar andra äventyrare, ty det bör man vara för att klara att klättra över 6 m höga taggtrådsstängsel, eller ta sig över Medelhavet i gummibåtar.

En annan förklaring är att det ges en möjlighet.

Den som tar sig över stängslet – och inte upptäcks av polisen – kan fritt ta sig vidare över den vidöppna europeiska kontinenten, till sina drömländer, Tyskland, Sverige eller Nederländerna och söka asyl.

Schengenavtalet medger fri rörlighet när du väl är inne. Det finns inga kontroller mellan länderna. Även flyktingar kan röra sig fritt. Ända fram till i söndags vill säga, då Tyskland började kontrollera sin gräns mot Österrike, och gjorde ett tillfälligt avbräck mot Schengen. Strax följde ett halvdussin länder efter. Frågan är hur tillfälligt det här blir?

Frestelsen blir för stor för många fattiga människor. Ta dig över hindret – vatten, stängsel eller vad det månde vara – och sedan ligger världen öppen för dig. Åtminstone är det så planen presenteras av flyktingsmugglare och ljusskugga rådgivare.

Cypern, som ännu inte är med i Schengen upplever inga dylika problem. Inga flyktingar – förutom några hundra som seglat fel – kommer till Cypern. Ty flyktingarna måste ha korrekta resehandlingar för att ta sig vidare till andra EU-länder. Flyktingarna undviker alltså Cypern, trots att det är mycket nära Mellanösterns oroshärdar.

Här ges ingen möjlighet.

Inte nog med att EU dras med en dysfunktionell valuta-, och finanspolitik, vi har också en totalt havererad gränspolitik. Om Schengen ska kunna efterlevas så krävs det att internationella trupper bevakar de yttre gränserna, med professionell utrustning och adekvata resurser.

Borgmästaren på lilla Leros och en handfull kustbevakare kan tyvärr inte lösa uppgiften, när knappt Guardia Civil i Melilla klarar det.

Det ser inte heller bra ut i media med taggtråd och batonger, en image som EU-politikerna gärna vill slippa. Trots att det är just EU:s gränser Spanien, Ungern, Italien och Grekland vaktar. De flesta flyktingarna vill ju vidare, och inte stanna i gränsländerna. Problemet är egentligen Tysklands och Sveriges och andra attraktiva länder i norr. Kanske borde de skicka vakter till de yttre gränserna?

EU:s gräns är en dödsfälla för migranter. De hägrande möjligheterna bakom taggtråden och havet upphäver riskerna. Många flyktingar offrar livet för att ta sig över till andra sidan. För att en möjlighet ges. Om vi inte hade Schengen skulle de inte kunna ta sig vidare till Tyskland, och de skulle förmodligen inte ens försöka. Det är inte värt att offra livet för att ta sig till Leros eller till den lilla spanska kolonin Melilla.

Men är det inte bra med fri rörlighet i Europa? Ska vi bara dumpa den?

Vi kan fortfarande ha fri rörlighet i Europa, för medborgarna i de europeiska länderna, även om vi måste visa pass emellanåt. Jag röstar för en konfederation istället för en union. En samverkan av fria stater, och inte en samverkan av zombies styrda från Bryssel.

 


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag