Är grundlagen viktigare än självaste demokratin?

De flesta samhällen har någon slags grundlag eller konstitution. Det handlar om ett övergripande ramverk av lagar som är grundläggande för samhällets funktioner. Här brukar man placera saker som rör yttrandefrihet, äganderätt, likhet inför lagen etc.

I en lössläppt demokrati utan grundlag skulle man i extremfallet kunna lagstifta om att svarthåriga inte får jobba inom myndigheter och förvaltningar. Eller att folk som har mycket pengar tvingas betala extra mycket skatt, eller att äganderätten bara gäller om staten inte intresserar sig för marken eller fastigheten, eller att yttrandefriheten bara gäller ibland, och inte alltid.

Demokrati handlar i sin extremaste form om att folket kan rösta och lagstifta om vadsomhelst. Om verkliga eller upplevda orättvisor, om saker som irriterar, kränker eller stör. Får man ihop tillräckligt många röster kan demokratin snabbt förvandlas till ett mardrömssamhälle för minoriteter och oliktänkare.

Det här berör vi sällan. Ofta pratar vi om demokrati som något av de finaste som finns, samhällets och politikens kärna, källan till allt det goda.

Men utan en vettig konstitution kan demokratin snabbt förvandlas till ett skräckvälde där majoriteten av befolkningen förslavar minoriteten. Därför är vår grundlag viktig, kanske viktigare än självaste demokratiapparaten.

Visste ni att i exemplet i början av artikeln så är det bara tanken om att svarthåriga inte får jobba för myndigheter som är falsk. De andra förslagen stämmer; staten kan expropiera dina egendomar, den kan konfiskera dina pengar, och även yttrandefriheten som anses så helig kantas av allehanda hårda restriktioner

Vi har inte heller en dömande instans, som kan stoppa lagförslag som strider mot grundlagen. Ofta kallas en dylik företeelse för konstitutionsdomstol. Länder som Tyskland och även Cypern har en, kan tilläggas, men inte Sverige. Här har vi en tandlös företeelse som kallas för lagrådet, vars utsagor endast är rådgivande.

Vi lägger alldeles för mycket fokus på politiker, kampanjer, val, omröstningar och lagstiftning, medan grundlagens passiva befriande kraft ofta glöms bort. Och ibland till och med misstänkliggörs av politiker, som upplever grundlagen som ett hinder i sin iver att ändra och reformera samhället. Utan grundlag förvandlas demokratin till pöbelvälde. Och vi är på god väg.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arne
Arne
3 years ago

Jo och det är ju därför demokrati ofta även benämns som majoritetsdiktatur.
Mycket blev fel ’74 i Sverige.

Vi behöver återinföra tjänstemannaansvaret, införa en författningsdomstol.

Sedan tror jag även vore bäst att införa för ny lag krävs kvalificerad majoritet men för att avskaffa en lag krävs bara enkel majoritet.

Kgb35
Kgb35
3 years ago

Håller med, fast det med att ljushåriga inte får arbeta i det offantliga är man på god väg att genomföra genom att önska mångfald, istället för meriter, vid tillsättningar och att i lagen exkludera etniska svenskar från att kunna bli diskriminerade, utsatta för hatbrott mm. Snart är det bara de gamla cheferna, som infört detta system, kvar av den etniciteten. Undrar om välfärdssamhället kommer att finnas kvar för att ge dem den fina pension de förväntar sig.

Någon som vet om ett parti som har en ordentlig författning på partiprogrammet?

Kristian
Kristian
3 years ago

Vanliga lagat begränsar vanliga medborgare handlingar, grundlagen begränsar lagstiftarna.