Är hela vänsterrörelsen importerad från USA?

För 60-70 år sedan var vänstern en arbetarrörelse. Medlemmarna trodde att hårt arbete lönade sig, och verkade för sänkta skatter för arbetare. De läste böcker och hade ett bildningsideal. Fackföreningarna byggde sociala skyddsnät och förhandlade med industriägare. De stora flertalet inom arbetarrörelsen strävade efter ett mer rättvist samhälle där alla som gjorde rätt för sig skulle ha en chans.

Men det här är knappast en bild av dagens vänster, idag sysslar de med helt andra frågor.

Redan på 1960-talet i Vietnamrörelsens spår började vänstern att förändras. De hade snart inte så mycket gemensamt med de gamla socialisterna, förutom namnet möjligtvis. Och sedan har det fortsatt, idag pratas det om HBTQ, gender, genus, kulturell appropiering, rasifiering, klimatförändringar, trigger warnings, vegetarianism/veganism, Black lifes matter, Open Society Foundations etc etc.

Och allt det här hittar vi på de amerikanska universiteten, som faktiskt är själva födelseplatsen och grogrunden för nästan alla de här företeelserna. Det tar bara något år och ibland blott månader innan den svenska vänstern importerar nymodigheterna. Och det är en ödets ironi att vänsterns ideologi idag helt styrs av den forna ärkefienden, den s.k imperialistiska kapitalismens högborg – USA.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fredrik
Fredrik
4 years ago

Så här har det varit i många år, och det är konstigt att det inte uppmärksammas mer. Någon mer auktoritetsbunden och mindre självständig rörelse är svår att tänka sig. Begrepp som i princip ingen hört talas om blir mainstream över en natt, ”queer” och ”rasifiering” t.ex. Jag tror det tog fart efter murens fall, då man till sin fasa upptäckte att östeuropeerna inte var särskilt intresserade av socialism när det kom till kritan.