Är hotet från radikal islam överdrivet?

I samband med att president Trump infört inrese-restriktioner gentemot ett antal muslimska länder, så uppstår givetvis frågan om huruvida hotet från radikal islam är överdrivet eller ej?

Vi kan konstatera att det finns ca 1,7 miljarder muslimer i världen. Kanske är hälften av dem förespråkare av sharia-lagar, kanske fler eller kanske färre. Detta är givetvis en hypotetisk siffra, ingen vet exakt, men vi kan vara säkra på att en betydande del förespråkar islamsk lagstiftning. Och vi ser ökad radikalisering även i fordom moderata muslimska länder som Turkiet. Och i länder som Saudiarabien, Iran och IS-kontrollerade områden så är sharialagarna redan införda.

Det innebär givetvis inte att alla dessa människor är terrorister, islamister eller islamofascister. Nej, men de utgör en lång s.k svans till extremisterna och berättigar deras handlingar genom sitt passiva medgivande utan att själva delta. Många hurrade vid 9/11-katastrofen, många vill förinta staten Israel, och ser islams utbredning som ett viktigt mål och sharialagar som en del av det hela.

Att mot bakgrund av detta – dels ökad radikalisering och dels det tysta gillandet av sharialagarna – och påstå att invandring från muslimska länder är riskfritt är nog en smula dumdristigt. Oavsett vad vi tycker om invandring och migration i övrigt. Vi måste vara realistiska även i svåra frågor, som berör vår medmänsklighet och vår vilja att hjälpa.

Skribenten bakom Avancemang lanserar sin första bok.

För dig som gillar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Potentialen för terrorism är förstås mycket högre bland muslimer där islam ännu inte har makten. Islam för väpnad strid mot övriga samhället överallt på jorden där islam ännu inte tagit makten. Så kommer det förstås bli här också pga att den kulturmarxistiska makteliten och indoktrinerade undersåtar arbetar för islams utbredning i Sverige och Västvärlden.

 2. Hej.

  Det finns inget som heter radikal islam, utom utanför islam.

  Graden av islamsk påverkan på ett samhälle är en direkt funktion av andelen muslimer i varje givet samhälle och land. Islam anpassar sig inte till något – det finns helt enkelt inte i idétraditionen. Däremot finns det gott om motsatta tankar – från en så enkel sak som att en rätt-trogen inte skall kliva åt sidan en millimeter om den möter en otrogen, bokstavligt talat – till taqqiya.

  Man kan lika gärna tala om radikal nazism – vad betyder i så fall vanlig nazism?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Det finns sekulära muslimer, som inte tolkar koranen bokstavligt, ungefär som moderna kristna inte tolkar bibeln bokstavligt. I Turkiet och Egypten hittar vi exempelvis en hel del sekulära muslimer. Hur många de är, och vilken kraft de utgör i den muslimska världen låter jag däremot vara osagt.