Arbetslösa kan bidra med 75 miljarder.


Gäst hos verkligheten. Idag var jag hemma och passade min lilla dotter, eftersom min fru låg nerbäddad i sängen med influensa. Jag gick omkring på stan med barnvagnen, bland småbarnsföräldrar, pensionärer, arbetslösa och gatualkisar. Människor som i dagsläget inte är speciellt produktiva, åtminstone vad gäller att driva in skattepengar; de lever på den gemensamma kassan.

Jag var en av dem, idag var jag också en icke produktiv person.

Först hade jag en slags skamkänsla, men när dagen var slut, kände jag att jag gjort mitt bästa dagsverke på länge.

Trist att man ska känna sig som en tjuv bara för att man är hemma en dag. Näringslivets liberala karriärister vill inte ha hjälp av staten, vi känner oss obehagliga till mods när omständigheterna kräver några dagars frånvaro från jobbet. Vi är ju aldrig sjuka, ständigt starka och på hugget, med massor av bollar i luften.

Det finns en fara i att svartmåla arbetslösa, sjuka och gamla. Vi trillar alltid dit själva; alla behöver hjälp någon gång.

Att moder Svea haltar beror inte på de sociala skyddsnäten. Problemet är att våra företag inte kan nyanställa, att näringslivet står och stampar. En arbetsgivare måste tänka sig för många gånger innan hon anställer, det är en dyr investering. Förutom lönekostnaden finns åtskilliga avgifter och paragrafer som är tänkta att skydda den anställde, men som i dagsläget snarare stjälper än hjälper.

Idag är ca 360, 000 personer arbetslösa i landet. Om 300,000 istället arbetade, betalade skatt, avgifter och moms – då skulle vi få in ca 75 miljarder kr per år i skatteintäkter och besparingar. Jämför med sjukvården som kostar under 40 miljarder per år.

Så vad är receptet för en sunt samhälle, höja skatten eller hjälpa näringslivet?

Siffrorna i artikeln är justerade efter tips av nationalekonom D Nordling.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
pelpet
pelpet
15 years ago

Jag tror att man måste göra det enklare och tryggare att vara egen företagare. Idag är det betydligt bekvämare att vara anställd än driva eget företag. Det är de inte de arbetslösa som skall starta nya företag, utan de som skall göra det är personer med branschkunskaper och kontaktnät men som är anställda idag. Gör det enkelt och relativt tryggt för dessa att starta egna företag, och låt gärna företagare tjäna ordentligt med pengar. Gör det sedan enkelt och riskfritt för företagare att anställa. Några konkreta förslag: * Rensa upp i regelbyråkratin kring företagande. Ta bort alla regler som inte… Read more »

Danne Nordling
14 years ago

Jag är nationalekonom och har räknat på vad färre arbetslösa skulle betyda i förbättring av den offentliga sektorns ekonomi (både ökade skatter och minskade utgifter). En procent färre ger 11 mdr kr. 300 000 färre skulle ge ca 75 mdr kr.

Se även beräkningen på min blogg i våras: http://danne-nordling.blogspot.com/2005/03/r-nuders-spkskrivare-kompetent.html