Arbetslösheten i EU

arbetsloshet-2013

Här kommer färsk statistik från Eurostat i kartform. Arbetslösheten tycker jag är en bra temperaturmätare på ekonomin, såvida man inte fifflar för mycket med siffrorna. Nu följer hela EU i stort sett samma statistiska regler, så jag antar att siffrorna är jämförbara.

Spanien och Grekland ligger i botten på över 25% arbetslöshet i slutet av 2013.

Länderna med minst arbetslöshet är som vanligt Österrike 4,8% och Norge 3,3%. Holland brukade också ha så här låga siffror, men har numera 6,9%. Även Cypern hade mkt låg arbetslöshet för bara några år sedan, men ligger numera på ca 17%.

Tyskland, Tjeckien, Danmark och Island ligger också bra till på ca 5-6%.

Sverige sällar sig till mittengruppen med sina 8%, tillsammans med Frankrike, Italien, Turkiet, Rumänien, Ungern etc.

Någonstans tror jag att svenskarna förväntar sig att befinna sig i samma liga som Tyskland, Österrike etc. Men så är det alltså inte.

Därtill är företagsklimatet för dåligt i Sverige, med höga skatter och avgifter, lägg därtill kyligt klimat och långa geografiska avstånd.

I framtiden tror jag att svenska politiker kommer att behöva ta mycket mer hänsyn till hur attraktivt Sverige är som land betraktat. Varför skulle internationella företag investera i Sverige, bygga fabriker och infrastruktur? När tjecker och ungrare gör lika bra jobb till bättre pris, samt har närmare till Europas centrum?

Därmed inte sagt att det är omöjligt att skapa fler jobb i Sverige. Landet borde vara i samma liga Tyskland, Österrike etc.

Liknande artiklar

  • Hur går det med arbetslösheten egentligen?Hur går det med arbetslösheten egentligen? Det är ju trots allt arbetslösheten det handlar om. Det var frågan om sysselättning som drev fram den nya regeringen. Borgerligheten insåg att enda sättet att sänka skatten i Sverige var genom att sätta folk i arbete, vilket ger ekonomisk […]
  • Vad är det för fel på facket?Vad är det för fel på facket? Fackföreningarna är i kris, och det är inte bara Kommunal som tappar medlemmar. Just nu blöder de efter anklagelser om slöseri med medlemmarnas pengar på sprit, fester, shower och lägenhetsmutor. De flesta fackförbund har problem med […]
  • Därför vinner kapitalismen i längdenDärför vinner kapitalismen i längden Kapitalism är ett begrepp som möts med blandade känslor. Vänstern beskyller den för girighet och utsugning av massorna, emedan de konservativa är rädda för dess otyglade kraft ska rubba den rådande ordningen. Kapitalism i ordets […]