Avlyssning, kontroll och hemlighetsmakeri


Brittiska myndigheter (GCHQ) planerar att bygga ett hemligt övervakningssystem som kan kontrollera hela befolkningens internetanvändande. Om detta skriver Sunday Times, och svenska tidningar rapporterar vidare.

Ska vi ta detta som ett tecken på fortsatt repressiv politik i George Bush anda, eller skvallrar snarare avslöjandet om att medier och medborgare fått nog?

Politikerna upplever Internet som ett hot, ty här kan folk samverka och kommunicera tämligen fritt. Staten har länge ignorerat fenomenet, men när internetanvändandet hela tiden ökar och utvecklas betraktas det hela till slut som en potentiell oroshärd.

Politikernas arbete bygger ju på att styra, reglera och beskatta, och självklart låter man inte en godbit som Internet få leva fritt. Kanske är det en naturlig utveckling, i linje med de demokratiska system som vi har idag?

Samtidigt har många medborgare tagit Internet till sig, det är här vi kommunicerar med vänner, bloggar, handlar, söker information osv. Många känner att politikerna klampar in våra vardagsrum med skitiga stövlar och börjar att möblera om.

Vem äger egentligen Internet? Hur långt kan myndigheterna gå?

Låt oss betrakta Internet som ett gammalt torg. Här finns både affärer, torghandel, men även kaféer, restauranger, bibliotek, mötesplatser, postkontor, telegraf etc. En vacker dag strömmar det in mängder av poliser på torget, de sitter bredvid oss på uteserveringarna och lyssnar, de kontrollerar vilka varor vi köper, läser breven vi skickar, antecknar vilka böcker vi lånar på biblioteket, samt kollar vår legitimation i tid och otid. Poliserna menar att de jagar tjuvar, och att deras arbetsmetod är nödvändig; vi måste alla acceptera ordningen för det gemensammas bästa.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, övervakning, integritet, demokrati


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dennis Nilsson
Dennis Nilsson
11 years ago

Texten till låten “Svärmen – Nu säger vi Nej!” av Einar och Ivar Boson är mycket välformulerad. http://words.smekbar.se/?p=22 Gamla rättssäkerhetstraditioner vi river dom vill läsa varenda rad som vi skriver de är nyfikna i en strut storebror han tittar ut och in i varenda kabel vi dratt det är dags att vakna upp och fatta att de kontrollinstitutioner vi bygger idag inte försvinner nä de ligger kvar imorgon och nästa vecka och efter makten bytts ut ingen kan veta vem som får dem till slut Ni måste förstå att debatten e skev med företagsintressen och ett mediadrev som aldrig kollar… Read more »

Micke
Micke
11 years ago

Jag gillar din liknelse med torget.

morgan ohlson
morgan ohlson
11 years ago

*** Hur mycket bgriper myndigheten? Detta är definitivt en fara. Anta att du bestämmer dig för att plugga in t.ex rasistiska rörelsers aktiviteter på nätet. Blir du då som resultat listad som potentiell terrorist och utsätts för ytterligare anti-terrorövervakning? Problemet här är att om man har bra rykte, då klarar man sig nog. Den som har oförtjänt, av någon anledning dragit på sig ett negativt rykte kan plötsligt upptäcka att man inte bara är övervakad utan att det dessutom är någon (person /partifalang etc) som försöker använda detta mot dig, och du kanske inte ens förstår att det är detta… Read more »