Bål och brandtal


Höj era fanor, bered slagord och tegelstenar mot den utsugande borgerligheten! De som piskar den fattige arbetaren, dränerar hans blod, fängslar honom bakom fabrikens galler.

Låt oss drömma oss tillbaka till den förindustriella tiden innan det fanns fabrikörer och entreprenörer. Då den vanliga enkla människan bodde i ett skjul med grisar och höns, åt sill och potatis sex dagar i veckan. Då hon brottades med missväxt, hunger, analfabetism, dåliga tänder, infektioner och monumental barnadödlighet.

Svär åt kapitalisterna, förbanna dem för att de störde denna pastorala idyll, att de söndrade friden med sina idéer, maskiner och vilja till profit.

Vi andra höjer våra glas.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, första maj, 1:a maj, valborg, demonstration, demonstrera


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gubben
12 years ago

Ja du, det har verkligen blivit för djävligt…

Rutger
Rutger
12 years ago

Den verkliga anledningen till att folk blev sura är att deras inkomst inte höjdes i samma takt och i samma summa som kapitalisternas, ett helt förståeligt resonemang.

Robert
12 years ago

Rutger,
En kapitalist är inte garanterad någon vinst eller lön, det är det som gör honom till kapitalist. En löntagare däremot är garanterad sin lön enl gällande avtal. Läs mer om kapitalismens roll för samhällsutvecklingen t ex här:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.2652511

Rutger
Rutger
12 years ago

Du kan nog ändå hålla med om att industrikapitalisten tjänar mer än skogsarbetaren, eller hur?

Robert
12 years ago

Rutger,
Om industrikapitalisten har satsat på en bra idé/produkt kan hon tjäna massor av pengar, givetvis. Går det åt skogen så blir det inga pengar. Socialister har ofta en tendens att prata om de lyckade kapitalisterna, de som förlorar sina pengar pratas det inte så mycket om.

Jag tycker inte att det är orättvist att somliga tjänar mer än andra, om det är det du fiskar efter. Kapitalismen är ett överlägset system för att generera rikedom, arbete och välfärd åt alla. Därmed inte sagt att det inte finns något som är bättre, men än har jag inte stött på något.