Bankerna bakom den statsekonomiska krisen?

Är det giriga finansvalpar och maktlystna bankchefer som står bakom dagens statsekonomiska kris? Hur kan banksektorn ha så stor makt att den kan få stater på fall?

Det krävs inte någon större analysförmåga för att inse att hela den här sagan är just en saga. Att stater är skyldiga pengar är knappast Swedbank, Lehman Brothers eller Hellenic Banks fel.

Att t ex Storbritannien, USA och Grekland har enorma skulder har väldigt lite att göra med girighetsnivån på Wall Street. Nej, men det passar politikernas syften att skylla på banker och giriga investerare. Notera att det dessutom är politikerna som reglerar bankerna och finansinstituten. I USA är hela bolånemarknaden förstatligad, vilket rimmar illa med kapitalism och fri marknad.

Alltför ofta hakar journalister på och gör reportage om hur allt gick åt pipan, med bankväsendet som orsak och skuldbärare. När det i verkligheten är så att politikerna lånat miljardbelopp för att finansiera sina visioner. Och när de plötsligt inser hur mycket de är skyldiga så vill de helst inte betala tillbaka – till banker och finansinstitut, som blir syndabockar i det här miljardsvindeln.

De är giriga de där bankerna som vill ha tillbaka sina pengar…

Ska vi inte skriva av skulderna istället? Vi vill ju inte att medborgarna ska drabbas. Familjer som får lämna hus och hem. Eller hur?

Visst finns det något maffiotiskt över det hela? Vem var det som brände pengarna egentligen? Inte var det du och jag i alla fall.

Visst kan bankanställda vara giriga, absolut, men den girigheten och maktlystnaden går knappast att jämföra med den som finns i Washington och Bryssel.

Intressant om samhällekultur

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wemm
Wemm
8 years ago

Det ända du skriver här är att du inte har någon koll.
Alla, stater, företag och människor är skyldiga pengar till banker. Det du bör fråga dig är var bankerna fick dessa pengar ifrån. Hur skapas pengar?
/ Wemm

Robert
8 years ago

Alla? Jag är inte skyldig banken några pengar, inga större belopp i alla fall, däremot är banken skyldig mig. Och jämför med Estland, de är inte heller skyldiga några större belopp. Givetvis vet jag vad pengar är, och hur de ”skapas”.

Din kommentar är mer retfull och briljerande än tillförande, vg utveckla gärna om du vill bidra med något till diskussionen.