Beror eurokrisen på ett systemfel?


Om jag odlar vete och min granne har höns, så finns det givetvis intresse av att byta lite varor, så att bägge har både bröd, kakor, ägg, kyckling etc – istället för bara den ena varan. Bytet berikar oss bägge.

Det här är byteshandel i ett nötskal, och grunden för frihandel och det kapitalistiska samhället. Vi äger själva vår gård och våra odlingar, och genom fri byteshandel underlättar vi vårt liv och leverne.

Men när man betraktar handel ur ett makroekonomiskt perspektiv så blir det genast krångligare. Om exempelvis grekiska medborgare köper alltför många bilar från Tyskland så uppstår ett underskott i den grekiska statskassan, trots att de grekiska medborgarna betalat för bilarna med sina egna surt förvärvade pengar.

Genom att importera mer än man exporterar så uppstår en obalans i ekonomin, och medborgarna blir plötsligt skyldiga förfärligt massa pangar.

Merkantilism kallades det ekonomiska system som rådde under 1600-talet, där det gick ut på att exportera så mycket som möjligt, och importera så lite som möjligt, så att man berikade sig själv och sin nation.

Problem uppstår om ALLA länder vill använda samma taktik. Vad händer när alla vill sälja så mycket som möjligt och köpa minimalt? För att få ett överskott måste någon annan få ett underskott.

Har merkantilismen återsuppstått i Europa? Är vår europeiska kris en onödig följd av en huvudlös ekonomisk politik?

Om Grekland ska betala tillbaka sina enorma skulder så innebär det att landet bör skaffa sig ett handelsöverskott, vilket gör att t ex Tyskland får ett underskott – någon måste ju alltid dra det sämsta kortet i det här underliga spelet.

Läs vidare hos nationalekonomen Danne Nordling, årets förmodligen bästa och viktigaste blogginlägg: Merkantilismen har ersatt kapitalismen och skapat dagens kris.

När våra politiker pratar om ”lata greker” så visar de att de inget förstår, och att dagens kris överstiger deras fattningsförmåga. Det finns en risk att hela EU-projektet faller. Och vi kommer att banna oss själva för att vi lät våra folkvalda hållas, att vi röstade fram inkompetenta ledare som ledde oss in i ett ekonomiskt limbo.


Följ oss
Och få ett meddelande varje gång vi publicerar ett nytt blogginlägg.