Blir det färre mord med striktare vapenlagar?

Blir det färre mord med striktare vapenlagar? 1När man diskuterar vapen och regleringar så utmynnar ofta diskussionen i huruvida striktare vapenlagar medför färre mord i ett givet samhälle. Och det är egentligen ganska enkelt att ta reda på hur det ligger till, genom en jämförelse med antalet mord och hur strikta vapenlagarna är i landet.

Här har jag gjort en jämförelse mellan delstaterna i USA, samt Sverige infällt. All data gällande mord kommer från Wikipedia och avser år 2017. De striktaste vapenlagarna har Kalifornien (nr 1 ) och de liberalaste har Utah (nr 50), och däremellan följer alla andra i nummerordning. Delstaterna är markerade rött för strikt, gult för medel och grönt för liberalt.

Det bör tilläggas att även de strikta delstaterna har jämförelsevis friare vapenlagar än Sverige, som markerats i en rödare ton. Notera att Sverige är väldigt vapentätt, dvs många har vapen i hemmen för jakt etc, trots att vapenlagarna är strikta.

Vi ser att New Hampshire, som har minst mord, har medelfria vapenlagar. Och North Dakota som också har få mord har fria vapenlagar, och Maine på tredje plats har medelfria vapenlagar. Det är överhuvudtaget en ganska blandad lista, där olika vapenrestriktioner skiftar i förhållande till antalet mord.

Louisiana, som har flest mord har fria vapenlagar, medan nästkommande Missouri och Nevada har medelfria, och därefter Maryland som har striktare lagar. Och Kalifornien som har de allra striktaste vapenlagarna hamnar någonstans mitt i listan.

Kanske bör antalet mord spåras till andra faktorer än hur lätt det är att köpa vapen?

Blir det färre mord med striktare vapenlagar? 2

Skribenten bakom Avancemang lanserar sin första bok.

För dig som gillar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Scott Adams har sagt att Republikaner använder vapen för jakt, sport, och självförsvar, Demokrater för att begå brott.

    (Maryland var en överraskning, men det är för att jag kan geografi för dåligt. Det ligger längre söderut än jag trodde, och är kanske mer “Old South” än “Yankee” mentalt. Ser man till demografisk utveckling stämmer det också. New England är mer begränsat än jag brukar tro. )

  2. Sedan är ju frågan hur många mord som begås med legalt inköpta vapen. I USA är det förmodligen så att de flesta morden begås med vapen som köptes legalt åtminstone av den förste ägaren, medan de flesta skjutningarna i Sverige utförs med insmugglade vapen som aldrig varit legala. Det är väl skäligen ovanligt att folk mördas med jaktvapen i Sverige.

  3. Undersökningen handlar bara om antalet mord jämfört med hur strikta/fria vapenlagarna är, ingenting annat.

  4. @Kristian:

    Killgissar att Marylands höga mordsiffror beror på Baltimore, Östkustens Detroit.