Blir storrånen bara större och större?


Ja, helikopterrånarna kom över så mycket pengar att det påverkar kontanthandeln i Stockholm, vilket kan innebära problem inför löneutbetalningarna i slutet av veckan. Exakt hur mycket pengar det rör sig om vet vi ännu inte, polisen är förtegen om detta.

Att rånet var välplanerat, och närmast att likna vid filmvärldens rififi-kupper, är det ingen tvekan om. De svaga länkarna är helikopterföraren och insidern. Räkna med att utredare vid polisen går igenom alla i landet med helikoptercertifikat och matchar mot brottsregistret o dyl. Och de anställda, samt folk som tidigare varit anställda på värdedepån i Västberga, intervjuas förmodligen i skrivande stund.

Att ett dylikt rån genomförs utan insider-kunskaper är inte troligt, det krävs mycket goda kunskaper om rutiner, lokaler, scheman etc för att genomföra kuppen.

Om insidern lyckas hålla tyst och helikopterföraren är rekryterad från utlandet då blir det givetvis svårare. Kritik framförs redan mot polisens rutiner, samt bevakningen av polisens helikoptrar, vilka saboterades med bombattrapper inför kuppen.

I media görs det jämförelser med andra spektakulära rån mot värdedepåer o dyl, skillnaden som jag ser det är att helikopterrånet var mer ”kliniskt”, inga bilar stacks i brand, helikoptern återlämnades i gott skick, och ingen kom till skada.

Allmänheten och polisväsendet har länge varit trygg i förställningen om att brottslingar i grund och botten är simpla, eller rent ut sagt korkade individer, som förr eller senare gör misstag. Själva anledningen till att man bryter mot lagar och förordningar anses bero på att man är labil på ett eller annat sätt.

Polisen är inte van vid denna typ utav närmast akademisk eller militär planering samt genomförande. Om rånarena klarar sig undan kan de dessutom få en slags hjältestatus. Dylik brottslighet är skadlig för samhället, det blir i förlängningen svårt att upprätthålla lag och rätt när brott lönar sig.

Det är en ödets ironi att medan staten bejakar fler övervakningskameror, mer avlyssning både på internet, mobilnäten, banktransaktioner etc – så kommer de inte åt den grova välplanerade brottsligheten. Och helikoptern skulle ju kunna ha använts till värre saker än ett rån av t.ex ett terrornätverk.

Kanske borde man istället satsa FRA-pengarna på att låta poliserna vara mer synliga på gator och torg, samt bevaka de polisiära resurserna. Detta försvårar avsevärt planeringen och genomförandet av dylika kupper. Alla brottslingar blir nervösa när det plötsligt dyker upp några poliser som är ute på rutinkontroll. Kameror och avlyssning är lättare att undvika.

Så länge det inte görs en översyn av rättsväsendet är Sverige rena rama himmelriket för rånare. Statens primära uppgift är att värna sina medborgare, fungerar inte det fungerar inget annat heller. Vad är nästa scenario, att rånare tömmer Kungliga bibliotekets ovärderliga samlingar? Eller stjäl medicinsk utrustning från ett sjukhus?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, rån, rånet, helikopterrånet, brottslighet, rättsväsendet


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nils Dacke
11 years ago

Felet är inte polisen utan de som sitter i polisens styrelse dvs de politiker vi utsett som i sin brist på kompetens utser okompetenta länspolismästare som i sin tur utser okompetenta medarbetare osv osv. Hela organisationen är rutten. Att hela landet är beorende på 50 ”elitpoliser” i insatsstyrkan är ett skämt.

Mikael Ståldal
11 years ago

Du läser dina källor slarvigt. Problemet för kontanthanteringen är inte att rånarna kom över mycket pengar, utan att de slog ut en kontanthanteringscentral.

Robert
11 years ago

M Ståhldal,
Jag kanske uttryckte mig lite slarvigt, men jag utgår ifrån att tar tid att få fram nya pengar, oavsett om kontantdepån är skadad eller ej. Man skickar nog inte bara en faktura till riksbanken och får kontanterna en timme senare. Enl en obekräftad uppgift kan det röra sig om 100 miljoner kr.