Bloggare styr nyhetsflödet


För en tid sedan kunde man läsa på bloggen Zero Hedge att Schweiz rustar för att vara förberedd på den eventuella krisen i EU. Man frågade sig om landet i fråga visste något som vi inte vet?

Några dagar senare hittar vi samma nyhet i SvD som också länkar till Aftonbladet.

Samma nyhet i två av Sverige största tidningar. Och det är knappast första eller sista gången. Man ser en tydlig trend. Det skvallrar om att att gammelmedias undersökande journalister mest lägger krutet på att läsa utländska bloggar, istället för att undersöka saker själva.

Själv tyckte jag att bloggposten (om att Schweiz utökade sitt försvar p g a Eurokrisen) inte riktigt höll måttet. Landet har alltid haft ett hyggligt försvar och kommer förmodligen att fortsätta med det oavsett EU.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bodis
Bodis
8 years ago

Tycker du inte detta är en nyhet?
”– Det är inte uteslutet att finanskrisen kan leda till protester och våld i Schweiz. Armén måste kunna ingripa om polisen ber om hjälp, sa en talesman för armén till CNBC.”
dom hänvisade för övrigt till Der Sonntag vilket är en Schweizisk tidning och inte en blogg. Zero Hedge i sin tur verkar fått informationen från 20min som också är en Schweizisk tidning.

Robert
8 years ago

Om Zero Hegde inte skrivit om det så hade det knappast varit en nyhet. Om krisen ska nå de Schweiziska bergen så måste den urarta REJÄLT först. Jag har vänner i Spanien & Grekland och jag bor själv vid Medelhavet. Man märker ju inte krisen särskilt mycket, om jag ska vara helt ärlig. Det är ju om man hänger utanför parlamentsbyggnaderna i huvudstäderna. Det hela känns som en modernisering av det schweiziska försvaret, och det är klart att man får mer pengar till detta om man pekar på världsläget. Annars har landet vad jag vet inga direkta fiender eller överhängande… Read more »

Bodis
Bodis
8 years ago

Vist det kan vara en budgetstrategi men det som jag ser som en nyhet är att man ens kan prata i de termer som dom gör och det på högsta nivå i det Schweiziska försvaret. Dom må ha hittat det på Zero Hedge men nivån på många bloggar håller högre journalistisk nivå än många tidningar så det säger inget om nyheten i sig. Men i alla fall så är det hela en slags ögonblicksbild över att vi står inför stora problem som härstammar ifrån att världen inte längre kan öka sin oljeproduktion vilket leder till stora ekonomiska problem och ökade… Read more »

Robert
8 years ago

Jag är hyffsat insatt i peak oil-problematiken. Det är iof inget nytt, redan första dagen vi satte spaden i marken visste vi att oljan skulle sina någon gång, det är ju inte en förnyelsebar eller återvinningsbar resurs. Frågan är hur förberedda vi är för att oljeproduktionen inte längre kan öka? I dagsläget slösar vi ju en hel del, jag antar att man kan spara åtskilligt av förbrukningen. Värre blir det väl när vi börjar närma oss ”end-oil”? Själv bor jag på Cypern där man hittat en hel del naturgas och olja, så i mitt perspektiv känns det hela avlägset åtminstone… Read more »

Bodis
Bodis
8 years ago

Oljeproduktionen är så nära länkad med ekonomin att när vi inte längre kan öka olje-produktionen så kan vi inte längre öka tillväxten med ekonomisk härdsmälta som resultat. Tror du det är ett sammanträffande att vi har ekonomisk kris över hela världen samtidigt som vi nått peak plateau? Effekterna av en avtagande oljeproduktion märks nu och vi kommer få jätteproblem långt innan oljan är slut eftersom vi sakta får mindre och mindre den tar ju inte slut över natten från att ha flödat rikligt dagen innan. Det är ett stort ämne men tro mig så pass mycket att du tar en… Read more »

Robert
8 years ago

Vi får lära oss att leva med mindre olja, oljan har aldrig varit en outsinlig energikälla, vi har känt till detta faktum under en lång tid.

Bodis
Bodis
8 years ago

Ja men tror du folk fattar att framtiden innebär mindre av allt och inte mer som vi har vant oss vid de sanaste 70 åren? Tror du folk fattar att denna ekonomiska kris kommer vara den djupaste och längsta av alla och den kommer vara global med massarbetslöshet och allt vad det innebär?

(Det kommer fortfarande gå upp och ner i ekonomin men mycket mer ner än upp)