Bonusar, bonusar, bonusar

Bonusar står inte högt i kurs i dessa kristider, de har blivit själva signumet för kapitalisternas girighet och självgodhet. Toppchefer som lyfter enorma belopp medan småfolket står i a-kassekön. Fruktansvärt.

När jag jobbade med sälj och marknadsföring för några år sedan hade jag bonus, dvs en rörlig lönedel, som gick ut på att ju mer pengar mina kunder spenderade, desto mer fick jag själv i plånboken. Systemet var utformat på så sätt att det gav incitament att vårda kunderna, ge dem service, odla dem, bygga dem. Kunderna gillade uppenbarligen vår produkt, och efter en tid bidrog jag till en icke oansenlig del av firmans omsättning.

Kunderna var nöjda, chefen var nöjd, ägaren var nöjd, och jag var själv väldigt nöjd. Och vad Anders Borg tyckte kände vi inte till, eftersom han på den tiden inte hade strålkastarna på sig. Personligen tror jag att bonusar är bra, speciellt i kristider, det är ju nu man måste ge järnet, visa vad man går för. Att bygga affärsrelationer i högkonjunktur är inte lika svårt.

Snarare är det bonusarnas form som ska diskuteras; att någon som gör bra ifrån sig får en bra lön är inte märkligt eller överraskande. Politikernas kritik av näringslivets lönesystem tyder knappast på engagemang för den svage, nej, det är snarare ett uttryck för den allmänna sammanblandningen av stat och marknad.

Snart kanske politikerna har synpunkter på vilken typ utav bilar Volvo och Saab ska tillverka? Eller vilken mat som ska säljas på Vivo och Ica, vad vi ska äta, var vi ska bo någonstans, vilken utbildning vi ska välja, vem som ska passa våra barn, vad vi ska tycka, vad vi ska säga i telefon, vad vi ska skriva i våra mail…

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, finanskrisen, bonus, bonusar, ekonomi

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wakina
Wakina
11 years ago

Innebär det då att det är okej att avskeda arbetare för att det går dåligt och samtidigt håva in bonusar? För det är väl det debatten handlar om =)

Robert
11 years ago

Wakina,
Ok, för mig OM man förtjänat bonusen, dvs ökat intäkterna med x antal kr, för det var ju det mitt inlägg handlade om.

Wakina
Wakina
11 years ago

Bra =)

peterA
11 years ago

Rörlig lön kan vara bra. En känsla för den gemensamma utmaningen på företaget är bättre. Risken med alla rörliga lönedelar är att de skapar felaktiga incitament och ger en divkraft åt fel håll för individerna. I ditt fall vet jag ju inte detaljerna, men har själv i min roll som levererande chef haft otaliga diskussioner med sälj och marknad om hur vi prissätter 🙂 Det är väldigt lätt att sälja volym med låg marginal om man endast har ett säljmål på intäkter/order. Jag som har både intäktsmål och marginal/resultat-mål får det svårt med högvolymsordrar med låga marginaler 😀 Men vad… Read more »

Robert
11 years ago

Peter A,
Förutom alla smajly-gubbarna så får jag väl lov att hålla med.

Nils Dacke
11 years ago

Felet med finansmarknaden är att det är ett oligopol och att de då ger bonusar till sig själva oberoende av resultat.

peterA
11 years ago

Ja, visst är dom irriterande. Jag gillar hellre när smajlisarna får vara som dom är, med tecken : ) Och som Nils skriver så är ju relationer och kontakter väldigt viktiga i spelet om bonus och lön. På samma sätt som vi hellre anställer den som håller med oss, och liknar oss (finns massor av teorier och utbildning (för att bli duktigare i det sociala spelet!) inom detta) så påverkas lönesättningen. Dolda processdjup hindrar mig från att stoppa din höga lön eller bonus för att vi har andra relationer som påverkar. Andra relationer driver upp nivåerna av skäl som inte… Read more »

Robert
11 years ago

Bonus efter prestation är ju givet. Om man inte presterar och får bonus ändå? Tja, det är ju ganska märkligt att ägarna går med på det. Det är ju att slänga pengarna i sjön. Att staten ska gå in och reglera det hela är inte heller särskilt hälsosamt. Ett företag är ju en frivillig sammanslutning. Ingen tvingar dig att arbeta på företag x, eller köpa deras produkter. Om någon på företag y tjänar mer än på x – who cares? Börjar en anställd på företag x känna att ledning och ägare felprioriterar grovt bör den anställde påbörja sökandet efter ett… Read more »

Nils Dacke
11 years ago

För att en marknad ska fungera optimalt så måste det finnas många producenter och många konsumenter. Om det finns bara en producent kallar vi det för monopol och om det finns ett fåtal oligopol. Finansmarknaden kännetecknas av ett oligopol som dessutom har starka politiska kopplingar som snedvriden konkurrensen och sätter oss konsumenter i underläge. Staten borde gynna direktägande i aktier istället för att gynna oligopolet.
Vidare ska alla aktörer på marknaden ha samma information vilket inte var fallet nu med AMF pension.
Som vanligt händer inget i Sverige. vi knyter byxan i fickan 😉

Robert
11 years ago

Nils Dacke,
Jag skulle vilja påstå att hela bankväsendet är osunt i grunden, eftersom kopplingen till staten är avgörande; utan riksbankens lån (enl reporäntan) skulle bankerna gå omkull. Statsmakten håller systemet vid liv, förmodligen för att den kan påverka ekonomi/näringsliv med det s k räntevapnet.

Jag har skrivit mer om detta fenomen:
http://www.frilans.tecknare.se/?p=842

Bonusarna är bara symptomet, inte själva sjukdomen. I en fri ekonomi skulle felaktiga bonusar förr eller senare leda till nedgång och fall.