Borgerliga LO-medlemmar har det inte lätt

LO uppmanar sina medlemmar att inte rösta på de borgerliga partierna. På valaffischerna står det att ”vi inte har råd med en borgerlig regering”. Den exakta poängen är oklar, men jag antar att de är rädda att borgarna ska köra folkhemmet i dokumentförstöraren, dumpa strimlorna i Nybroviken och därefter garva häcken av sig tillsammans med resten av pingvinorkestern, bestående av direktörer, grevar, baroner, generaler och avdankade tennisproffs.

Hur bör en borgligt sinnad LO-medlem bete sig? Lämna fackförbundet? Men om inget annat förbund passar? Byta politiska åsikter?

Förväntas alla LO-medlemmar rösta på socialdemokraterna? Är det rätt att använda fackförbundets pengar till dylika kampanjer?

Så här ser LO:s affischer ut. Enligt gammalt beprövat manér är det en person, gärna en man eller kvinna av folket, som korthugget berättar varför en borgerlig regering är pest och kolera.

Det ges ingen förklaring till hur den rödgröna alliansen skulle kunna uppfylla deras drömmar om bättre vård, skola, jobb och framtid – eller varför de rödgröna inte hunnit göra det under de två senaste mandatperioderna. Däremot är alla LO:s affischpersoner eniga om att det måste ”satsas” och ”att det måste komma alla till del”. Märkligt, det står samma sak på de borgerliga valaffischerna.

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. LO är i sin fulla rätt att stödja ett politiskt parti och uppmana sina medlemmar att stödja detta parti.

  Robert skriver: ”Hur bör en borgligt sinnad LO-medlem bete sig? Lämna fackförbundet? Men om inget annat förbund passar?”

  Tja, det är ingen mänsklig rättighet att det ska finnas en fackförening som man gillar. Däremot innebär föreningsfriheten att alla har rätt att starta ett eget fack.

  LO tvingar ingen att stödja SAP — medlemmarna har tillgång till både voice och exit. De kan kräva att stödet till socialdemokratin upphör på ett årsmöte eller de kan lämna organisationen. Den som vill kan bara vara med i a-kassan (Alfakassan finns för dem som inte vill vara med i en fackligt ansluten kassa), eller ansluta sig till det partipolitiskt obundna SAC.

  Det jag väntar på är att liberalerna slutar gnälla på att svenska arbetare utnyttjar sin rätt att organisera sig och istället använder sin egen rätt och startar en liberal fackförening. Det finns inget som hindrar.

  Jag har utvecklat resonemnaget på min blogg, här.

 2. Den där målaren på affischen kommer få ca 1 000 kronor mer i plånboken varje månad i skattesänkning med Alliansens politik. Hur kan han inte ha råd med det?

 3. ”De kan kräva att stödet till socialdemokratin upphör på ett årsmöte”

  Så sant Joel. Du vet också vad som händer sedan; ingenting. Medlemmarna är nämligen enligt LO:s stadgar* förbjudna att välja en representant som vill avskaffa stödet till socialdemokratiska partiet.

  Lustig definition av ”voice” minsann…

  *LO-ledningens tolkning av att representant måste ”dela arbetarrörelsens värderingar”.

 4. ”globaljuggler said…
  Den där målaren på affischen kommer få ca 1 000 kronor mer i plånboken varje månad i skattesänkning med Alliansens politik. Hur kan han inte ha råd med det?”

  Om han är målare så försvinner 300 kronor i höjd avgift till akassa.

  Sen om han har bil så ökar försäkringen med minst 250 kronor.

  De flesta målare har hus så när alliansen säljer SBAB så stiger räntorna med minst 2% och då försvinner resten av 1000 lappen och det blir ett underskott.

  Ärlighet i den politiska debatten lyser helt med sin frånvaro.

  Bloggaren KAS

 5. KAS,
  Lika insiktsfull som vanligt… Jag har lika låg ränta som SBAB fast jag har Föreningssparbanken. Och om tusenlappen försvinner i andra avgifter, så går det väl jämt ut? Målaren har alltså råd med borgerligt styre. Vid sänkt arbetsgivaravgift finns det t o m utrymme för höjd lön eller fler arbetskollegor. Är målaren egenföretagare kommer han definitivt att tjäna på borgerligt styre.

  Malmqvist,
  Du sammanfattar fint:

  ”Det är ingen mänsklig rättighet att det ska finnas en fackförening som man gillar”.

  Pompöst, elitistiskt och ack så nedvärderande.

  Hellsborn,
  Så länge man tillhör ett parti som respekterar alla individer oavsett hudfärg så borde man inte uteslutas.

 6. Per Hagwall,
  Du har inte fattat hur det funkar.

  LO-medlemmarna har rätt att välja vem de vill till uppdrag. Däremot måste anställda dela arbetarrörelsens värderingar. Det är ganska rimligt — inre så kul att betala in sin fackliga avgift och sen få veta att pengarna används för att avlöna en centerpartist som vill bryta upp fackliga rättigheter för ungdomar…

  LO-medlemmarna har röstat om stadgarna och om de skulle vilja anställa till exempel Erik Hellsborn och hans nasse-light kompisar är det bara att ändra i stadgarna.

  Förresten — hur många sossar tror du att Svenskt Näringsliv, Timbro och Ratio institutet? Tycker du att det är ett fruktansvärt övergrepp att de inte anställer sossar?

 7. Malmqvist,
  De flesta partier/fackföreningar har en liberal grundidéologi idag, så tanken på en ”liberal fackförening” känns som kaka på kaka. Vad ska LO-medlemmar som röstar på miljöpartiet och vänstern ta vägen då? Solidaritet och broderskap? De rödgröna ska ju styra landet tillsammans är det väl tänkt? Sprickor, sprickor…

 8. Robert,

  ”Pompöst, elitistiskt och ack så nedvärderande.”

  Äh, sluta gnäll över att LO har varit duktiga på att organisera medlemmar och få inflytande i politiken. Det finns inget illegitimt med politiskt inflytande.

  Ni är fullständigt fria att starta en liberal fackförening och pröva er lycka. Jag säger som fackföreningsorganisatören och musikern Joe Hill: ”Don’t mourn, organize!”

 9. Joel M har redan sammanfattat på ett mycket bra sätt i sina kommentarer.

  Jag skriver ikväll ett inlägg på samma tema, med en vinkling om att LO och partiet, för att fortsätta vara en progressiv arbetarrörelse, hela tiden måste ifrågasätta, pröva och titta efter utvecklingsvägar.

  Btw, borgerliga LO-medlemmar har kanske inte riktigt förstått vilka som försvarar arbetarrörelsens värderingar bäst.

  Jag bloggar om detta här

 10. Attilla
  ”Jag har lika låg ränta som SBAB fast jag har Föreningssparbanken”

  SBAB tvingade de andra bankerna att sänka sina räntor, det tvånget upphör om tex föreningssparbanken köper SBAB av alliansen.

  Det är verkligen illa attilla inte förstår hur en prissättning fungerar i en marknadsekonomi och eller i ett oligopol.

  Frågan är inte om man har råd eller inte frågan är om löftet om 1000 kr ger 1000 kr eller om det är en blåsning.

  KAS

 11. KAS,
  Tror snarare att det är marknadskrafterna som sätter räntan och inte SBAB. Men visst har de utgjort en påtryckning, men det har andra låneinstitut också gjort. Det är inte alltid SBAB som har lägst ränta.

 12. Jag tycker att den här diskussionen har visat vad LO och socialdemokraterna går för.

  Om LO-medlemmarna inte stödjer kampanjpengarna till socialdemokraterna så kommer det att få sin konsekvenser.

  De missnöjda behöver inte vara borgare, de kan lika gärna vara vänster- eller miljöpartister.

  Använd LO-pengarna till något vettigt istället. Sossarna kommer varken att stimulera till fler jobb eller att höja undersköterskornas löner.

 13. Johan L,
  Det är beslut på kongresser som styr LO:s och LO-förbundens verksamhet, inte opinionsundersökningar.

  Den som vill kan försöka övertala LO-medlemmar att skriva motioner till sina respektive kongresser och årsmöten om att stoppa stödet till socialdemokratin. Det har borgerligt sinnade personer i och utanför LO rätt och möjlighet att göra.

  Men som vanligt: borgarna gör inget, utan gnäller istället.

  Jag utvecklar argumentationen och borgerligheten och facket här.

 14. Som småföretagare är det få saker som irriterar mig så mycket som denna LO /Sosse kampanj.

  Fan, även såssiga sossar i LO – Livslångt Omhändertagande kan väl faan få funta lite själva. Nej nej… Likt ett hermelinrace under ett hermelinår bara följer de fogligt sin maktgalna regeringssosseadel till den sista slakten, ingen vet om det blir ett stup, en gas, eller en eld.
  Eller ännu värre inkompetensdöden och kuvösmentaliten, dvs att aldrig bli ”stur” men utan mening och innehåll till skillnad från Pippilotta…

  Herre-min-gud om dessa LO kadaver inte blir påklädda innan de går ut ty om de tvingas klä på sig själva i en snödriva kommer vi finna dem ihjälfrusna utan uns till självinsikt att de inte förstått vad min treåring redan förstår – nämligen ”kan själv…” och min ettochetthalvtåring gör – klär på sig själv.

  Men sanna mina ord att det är inte gamla storföretag eller boiler-statliga förvaltningar som kommer att se till så deras barn får mat och konkurrenskraftig utbildning på bordet.
  Nej, minsann upp till individernas kamp mot sosseadeln och släpp de handlingsförlamades LO medlemmarnas dropp-slangarna loss, det är vår! Förhoppningsvis ända till valet i höst…

  Och kanske ska jag som ansvarstagande småföretagare erbjuda de av mina medarbetare som låter mig bestämma hur de ska rösta i valet i år en löneökning på 10%,
  för sanna minna ord,
  över tid kommer det att gynna dels dem,
  deras kollegor och säkerställa framtida anställningar.

 15. Det märkliga med Lo som fack är att de faktist är en fraktion av S. En person som är ansluten till LO genom något av deras under avdelningar betalar per automatik till S parti kassa oavsett om de vill eller inte. Troligtvis är de som röstar på ett annat parti än S inte intresserade att stödja dem ekonomiskt (stöld ??).

  Detta hålls det tyst om trots att det bör röra sig om ganska många miljoner per år. torka upp efter er själva innan NI (S, LO) klagar på hur andra partier sköter sin ekonomi.

 16. I LO-tidningen läste jag en insändare av en grupp som kallade sig ”Moderata LO-medlemmar”. Jag lyckades inte spåra gruppen, och jag drog slutsatsen att den endast användes som tillfällig signatur. Det skulle dock vara intressant att bilda en borgerlig förening inom LO, liksom det finns flera s-föreningar inom LO:s förbund. Skulle någon annan än jag vara intresserad av detta? Ett mål har redan uppnåtts – att få stopp på kollektivanslutningen till SAP. Men ett viktigt mål kvarstår – att göra LO med förbund partipolitiskt obundet.

 17. Till Anställd,
  Att överhuvudtaget inbilla sig att alla LO:medlemmar sympatiserar med SAP är huvudlöst, och faller på sin egen orimlighet. Förr eller senare kommer LO att bli partipolitiskt obundet.

 18. Mycket bra inlägg..Jag har alltid tyckt att LO är en odemokratisk organisation efter som oliktänkare aldrig kan väljas in i en beslutanade position i en organisation som är i princip obligatoriskt att tillhöra..för att bli accepterad på en LO ansluten arbetsplats.

  Man kan oxå fråga sig hur mycket billigare det skulle vara att tillhöra ett LO förbund om hela den gigantiska organisation som inte har någon annan uppgift än att fostra arbetare till goda socialister lyftes bort.

  Man hör så ofta LO företrädare klaga på att regeringen tagit bort vissa subventioner som gör det dyrare att vara med i facket..men aldrig att det finns någon själv medventenhet över den egna ekonomin. LO har gjort sig beroende av att vänner i rosenbad subventionerar deras verksamhet mot att de i sin tur ute på arbetsplatser åsiktspreparerar arbetare oftast med helt påhittade fantasier om högerspöket laban.

  Det behövs verkligen en debatt om vilket mandat LO företrädare egentligen har att agera politiskt. Det räcker inte med att kongresser tillfrågas efter som oliktänkare på väg mot kongressen redan raderats ut. LO skulle mycket väl kunna vara den sista sovjetstaten. / MG