Britterna röstar för utträde en andra gång – spiken i kistan för det europeiska imperiet?

Britterna röstar för utträde en andra gång - spiken i kistan för det europeiska imperiet? 1Det blev en jordskredsseger för Boris Johnson och det konservativa Tories i gårdagens extraval i Storbritannien. Och enligt planen ska därmed britterna lämna unionen i januari. Pundet gick upp, landet går från osäkerhet till visshet, de kan gå vidare som nation.

De exakta konsekvenserna är inte helt klara, vi vet fortfarande inte i detalj hur avskedet kommer att se ut, och vilka samarbeten som kommer att vara kvar även efter brexit. Men vi vet att ett av de absolut mäktigaste länderna i EU kastar in handduken, på grund av unionens överstatlighet, arrogans och misslyckade politik inom en rad områden.

Kan EU fortsätta efter brexit?

Visst kan unionen fortsätta att existera, men det är egentligen inte en riktig europeisk union, då en av de mest tongivande länderna inte längre är med. Och om Storbritannien visar framgång med stark suveränitet och egen stark politik, ekonomi och valuta, då kan fler länder följa efter.

EU är i grund och botten en frihandelsunion. Vi lurades in i samarbetet genom goda ekonomiska utsikter och löften om samarbete, men vi fick istället ett tungfotat imperium med en gigantisk administration, som visar väldigt lite hänsyn till medlemsländerna och deras små medborgare.

Frihandel, tullfrihet och samarbete handlar ju egentligen inte om att skapa gemensamma politiska politiska institutioner, att skapa en ny huvudstad i Bryssel och tillsätta ännu en maktelit ovanpå de vi redan har. Frihandel är avskaffandet av regler, inte införandet av tusentals nya.

Jag har vänner som hävdat att det krävs en elit som visar vägen, som visar oss att Europa kan utvecklas och samarbeta. Eliten går före och skapar något som vi vanliga medborgare inte skulle kunna ha gjort själva. Denna elit har emellertid visat sig vara extremt bristfällig, dekadent och maktfullkomlig.

Det ingår i begreppet elit att de vet lite bättre, att de har en idé, att de kanske vågar mer än vanliga människor. Och vi inser att sådana människor inte finns.

Vi ska idag vara väldigt tacksamma för de brittiska medborgarna som genom sina röster, via fria och demokratiska val, sett till att detta väldiga monster hindrats i sin framfart.

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Ja, britterna vaknade äntligen ur mardrömmen. Vi får nog dras med i fallet när EU-kolossen rämnar. Men då gäller det att ha mental beredskap – om inte annat.

 • Ondskans hantlangare 2Ondskans hantlangare
  Kultur- och utbildningsväsendet har länge befolkats av vänstermänniskor, som tagit på sig rollen ...
 • Politikens gränser, och dårarna i båten 3Politikens gränser, och dårarna i båten
  Hur kan ett litet enväldigt furstendöme som Liechtenstein vara friare och framgångsrikare än fina ...
 • Två liberaler 4Två liberaler
  Länge har frihetligt sinnade personer kämpat med begreppet liberalism. Ett ord vars betydelse ...
 • Storföretag kräver censur 5Storföretag kräver censur
  Ett antal stora företag med Unilever och Coca Cola i spetsen kräver censur av sociala medier som ...
 • Det asociala slukhålet 6Det asociala slukhålet
  Jag satt och bläddrade i Instagram igår. Det flödade förbi en massa bilder, en tallrik med röda ...