Bryter Sahlin mot de mänskliga rättigheterna?

Mona Sahlin vill tvinga flyktingar att bo i specifika kommuner, i en slags kommunarrest. Om flyktingen avviker straffas denne genom mindre bidrag. Det handlar om möjlighet att få lära sig språket och få arbete i det yrke man har, säger Sahlin. Tvånget ska gälla i ca 1 – 2 år.

Det här är ett skolexempel på kollektiv lösning, statsmakten buntar ihop alla i kategorin flyktingar och skickar dem dit de vill, inte dit flyktingarna vill. Jag tror att människor själva vet bäst var de önskar bo, och vad de vill arbeta med. Och ger vi inte människor den friheten är vi farligt nära att bryta mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 13:

Envar har rätt att inom varje stats gränser fritt förflytta sig och välja sin vistelseort.

Eftersom vi pratar om flyktingar (och inte arbetskraftsinvandrare) så får vi utgå ifrån att de är beroende av försörjning och välvilja. Måhända har de utsatts för övergrepp, tortyr eller andra traumatiska upplevelser. Att genom ekonomiska styrmedel tvinga dem att bo i t ex Norrlands inland mot sin vilja är ett övergrepp.

Från vänsterhåll snackas det om batongliberalism, rottingliberalism, och major Björklund. Hoppas att flinet och de kreativa invektiven fastnar i halsgropen. Det blir allt tydligare att socialdemokraterna inte har något att komma med, förutom att höja skatter och bygga statsbyråkrati. Och i detta fall försöker s med klumpiga medel stoppa röstflykten över till Sverigedemokraterna. Vi skönjer ett ideologiskt mörker.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, Mona Sahlin, Sahlin, flyktingar, migration, kommunarrest, socialdemokraterna

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

24 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lars G
Lars G
12 years ago

Förmodligen är det inte flyktingar vi pratar om, det är snarare asylsökande. Kommer man till ett land där man inte har bidragit till det landets välfärd och inte heller ens föräldrar har bidragit så ska man bocka och tacka snällt för att man överhuvudtaget får komma hit och bli försörjd utan några som helst krav på sig. Då får man gott finan sig i att bo på det ställe man bli anvisad. Tacksamheten som invandrare borde visa mot Sverige för att de åtnjuter en kravlös försörjning får man leta efter i stjärnorna. Det är bara krav krav krav från deras… Read more »

Gubben
12 years ago

Varför vill hon inte gå ännu längre, kan man ju fråga sig. Placera dem i hel egna och nya ”kommuner” i Norrlands inland. Där kan de sedan ordna sin egen försörjning. Om målet nu är att avväpna Sverigedemokraterna…

Erik
Erik
12 years ago

Är du helt bakom flötet? Det är som att säga att företag (och därmed dess anställda) är i kommunarrest för att de blir av med EU-bidraget om de flyttar från t.ex. Malung-Sälen till Stockholm (vilket de i praktiken blir, men jag hör inte dig klaga på det).
Du kanske ska tänka till lite innan du skriver i fortsättningen?

Mats Dagerlind
Mats Dagerlind
12 years ago

Med ”envar” i FN-deklarationen avses medborgare. Inte alla länder iakttar heller detta, och Sverige är med sin arbetslöshetspolitik på väg att frångå detta även för etniska svenskar som varit bosatta på en ort i generationer.

Att i det läget komma viftande med den artikeln för flyktingar är närmast absurt, i synnerhet mot bakrund av de etniska enklaver som har skapats i många områden i dag och som motverkar integration och utanförskap och skapar arbetslöshet, bidragsberoende, segregation och hög kriminalitet.

Robert
12 years ago

INTE SÅ POPULÄRT INLÄGG? Det är inte jag som skapat Sveriges flyktingpolitik. Och har man bestämt att flyktingar ska tas emot och försörjas – som sossarna gjort – då ska man tamejfan också göra det utan att kräva att de ska bo i Korpilombolo! Och vad är idén med förslaget egetligen? Löser Sahlin någonting med detta? * Personligen tror jag på fri invandring, den som hittar jobb och försörjning får stanna, hittar man inget jobb får man pröva lyckan någon annanstans. En liten kvot bör finnas för tortyroffer o dyl. Detta löser ”integrationsproblem”, bidragsberoende etc. Människan har flyttat runt sedan… Read more »

Spork
Spork
12 years ago

Om man kommer hit som flykting är det väl ändå förmätet att kräva att man ska bosätta sig var man vill och få bidrag hur som helst, att själv kunna välja vem som ska betala ut bidrag för ditt uppehälle är väl ändå ingen mänsklig rättighet? Om det inte finns ekonomiska resurser i de socialdemokratiska kommuner som idag tar emot flest flyktingar är det väl snarare bara bra för flyktingarna att de kommer till kommuner som är mindre belastade. Att Sahlin inte vill ta upp vilken enorm utgiftspost detta är för kommuner med s-styre är väl föga förvånande. Integrationen underlättas… Read more »

Daniel
Daniel
12 years ago

Jag måste hålla med Robert. Exakt vad är det Mona Sahlins förslag skulle lösa? Det motiverar inte särskilt mycket till att lära sig språket eller vilja integrera sig. Däremot kan det bli ännu värre och sämre integration än vad vi har idag. Det som skall uppmuntras borde snarare vara invandrares nyfikenhet och önskan att integreras och få jobb, samt lyckas i det nya samhället. Det förslaget har förts fram från borgerligt håll. Att tvinga någon att bo på en plats löser inget problem.

Lars G
Lars G
12 years ago

”hittar man inget jobb får man pröva lyckan någon annanstan”. Jo tjena, det tror du kommer hända. Hittar man inget jobb får man bidrag och så länge man får bidrag flyttar man inte någon annanstans. Varför tror du merparten av invandrarna till europa söker sig till Sverige? Kravlöst bidrag kanske?

Robert
12 years ago

Lars G,
Jag pratade om ett annat politisk system.

Jorma
Jorma
12 years ago

””Envar har rätt att inom varje stats gränser fritt förflytta sig och välja sin vistelseort.””

Helt rätt!!! MEN detta gäller medborgare i sina respektive länder, och INTE kolonisatörer och lyckosökare som lever på andras bekostnad!

Tobias Struck
12 years ago

”Att genom ekonomiska styrmedel tvinga dem att bo i t ex Norrlands inland mot sin vilja är ett övergrepp.”

Snacka om Norrlands-förakt. Vad är det för fel på Norrland, nu då? Det är nog bättre än krig och svält. Något måste göras för att hämma koncentrationen av flyktingar i de stora städernas ytterområden, för där går bevisligen integrationen trögare än för en familj utelämnad mer åt inföddas kontaktnät. Jag tycker att Sahlin tänker rätt.

Robert
12 years ago

Struck,
Det finns färre(inga) jobb i Norrland.

Tobias Struck
12 years ago

Robert. Visste du inte att jobb skapas av människor? Flyktingarna har alla möjligheter att ingå i projekt, som har alla möjligheter att söka pengar till tjänster. Kundmassan är numera world wide var du än bor. Detta kan vara lyftet för Norrland.

Tobias Struck
12 years ago

Förresten vimlar det ju av arbetslösa flyktingar runt de stora städerna… Det är nog ett bra incitament att bo i glesbygd med nästan bara infödda kring sig i närmiljön: Det är så trist.

Robert
12 years ago

Struck,
Det finns säkert för och nackdelar, men jag tror inte på cetralplanering och social ingejörskonst.

Om vi välkomnar dem som flyktingar ska vi vara goda värdar, annars får vi byta politisk inriktning. Och det var ju inte det Sahlin ville.

Tobias Struck
12 years ago

Robert. Håll dig vid den ideologiska och principiella linjen, så blir du mer trovärdig (om än mer automatisk och tråkig, vilket renodlade nyliberaler tyvärr blir med sin kalla och verklighetsfrämmande ”frihetsideologi”): Blanda inte in etiska aspekter som dåligt värdskap och ”övergrepp”. Du har helt enkelt vissa ideal, som Sahlins förslag strider mot. Jag respekterar det – men inte dina svepskäl, de är överspända. Varför du har dina ideal, borde du emellertid kanske grunna litet hårdare på. Är det för att de är så estetiskt symmetriska och lätta att formulera? Flyktingar är ingen homogen grupp etc. Men vissa saker har de… Read more »

Robert
12 years ago

Struck,
Jag är inte nyliberal, och gillar inte tvång. Inte så märkvärdigt.

Dina insinuationer lämnar jag därhän, du känner inte mig och har inte en aning om vad jag tänker och känner.

Gubben
12 years ago

Ha, ha, här fick du igång nåt, Robert! En del kommentarer är bara för bra…
Signaturen Struck, t ex, född med pekpinne? 🙂

Robert
12 years ago

Gubben,
Jo, frågan verkar ju engagera många 😉 Fick ett riktigt lyft i besöksstatistiken.

Knute
12 years ago

Eftersom det är fullt i Stockholm, Södertälje, Malmö osv. syftar Sahlins förslag till att bereda plats för ännu fler bidragsberoende ”flyktingar” och därmed fler socialdemokratiska väljare.

Tobias Struck
12 years ago

Robert. Nä, nä. Du gillar inte tvång. Vad är det som skiljer dig från en nyliberal om du kallar dig liberal och ser varje form av oprovocerat tvång som ett övergrepp? Jag antar att du är mot skatter, drogförbud och vapenkontroll också? Det borde du ju vara om du nu är så allergisk mot tvång. Och då undrar jag som sagt vad som skiljer dig från en nyliberal.

Robert
12 years ago

Struck,
Allt det där får du reda på om du läser min blogg.

Tobias Struck
12 years ago

Robert. Okejrå 🙂