Burkaförbud – bra eller dåligt?

I Frankrike, och tidigare Belgien, har parlamenten röstat om att förbjuda burka eller nikab, d v s den heltäckande slöja som muslimska kvinnor i vissa länder bär.

Är det här höjden av integritetskränkande lagstiftning, då det bör vara upp till medborgarna att avgöra vilken typ utav kläder de ska bära? Värsta typen utav kultur- och religionsfientlighet parad med inte så lite rasism. Varför ska staten, parlamentet och politikerna gå in och peta i folks vardagsliv och deras klädval? Varför utsätta flyktingar och immigranter för ännu mer förtryck och förföljelser?

Eller är de muslimska kvinnorna utsatta för ett avgrundsdjupt kvinnoförtryck, den värsta typen utav patriarkalt maktutövande? Samt att det dessutom finns säkerhetsaspekter gällande maskerade människor; är det en man, kvinna eller en rånare som kommer in i butiken? Och hur ska man gå till väga vid anställningsintervjuer, kontakter med myndigheter, vänner, medmänniskor? Dolda ansikten krockar rejält med vår öppna västerländska kultur.

Välj din verklighet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, religion, burka, burkaförbud, slöja, muslimer

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kotten
Kotten
10 years ago

Det känns komplicerat det där fenomenet, eller om jag bara krånglar till det onödigt? Dels så tycker jag att det är ett hemskt förtryck mot kvinnan att tvingas bära burka. Man kan alltid hävda att hon bara kan ”ta av den” men ofta är det inte så enkelt. Själva lösning är ju som du säger dock väldigt krystad och påminner väldigt mycket om kvotering. Och tillika kan man dra parallellen till i Tyskland där det är förbjudet att uttrycka nazistsympatier(vilket jag också tycker är fel, inte för att nazismen då naturligtvis, men individens rättighet att uttrycka sin åsikt, hur sjuk… Read more »

Ibbe
Ibbe
10 years ago

Det här har jag också funderat mycket på, men utan att komma fram till vad jag ska tycka riktigt. Båda är rätt och båda är fel.

Christopher Aqurette
10 years ago

Det absolut fel att staten reglerar hur människor ska gå klädda. Det är dessutom ett brott mot religionsfriheten. De som anser att islam kräver burka har faktiskt också rätt att praktisera sin religion. Kvinnor som inte vill ska naturligtvis kunna vägra, men det är något annat än att staten förbjuder dem att göra det valet.

Lagarna i Belgien och Frankrike kommer förmodligen att vingas bort av EU-domstolen om/när någon överklagar en belgisk eller fransk dom.