Burkaförbud – bra eller dåligt?

I Frankrike, och tidigare Belgien, har parlamenten röstat om att förbjuda burka eller nikab, d v s den heltäckande slöja som muslimska kvinnor i vissa länder bär.

Är det här höjden av integritetskränkande lagstiftning, då det bör vara upp till medborgarna att avgöra vilken typ utav kläder de ska bära? Värsta typen utav kultur- och religionsfientlighet parad med inte så lite rasism. Varför ska staten, parlamentet och politikerna gå in och peta i folks vardagsliv och deras klädval? Varför utsätta flyktingar och immigranter för ännu mer förtryck och förföljelser?

Eller är de muslimska kvinnorna utsatta för ett avgrundsdjupt kvinnoförtryck, den värsta typen utav patriarkalt maktutövande? Samt att det dessutom finns säkerhetsaspekter gällande maskerade människor; är det en man, kvinna eller en rånare som kommer in i butiken? Och hur ska man gå till väga vid anställningsintervjuer, kontakter med myndigheter, vänner, medmänniskor? Dolda ansikten krockar rejält med vår öppna västerländska kultur.

Välj din verklighet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Det känns komplicerat det där fenomenet, eller om jag bara krånglar till det onödigt? Dels så tycker jag att det är ett hemskt förtryck mot kvinnan att tvingas bära burka. Man kan alltid hävda att hon bara kan ”ta av den” men ofta är det inte så enkelt. Själva lösning är ju som du säger dock väldigt krystad och påminner väldigt mycket om kvotering. Och tillika kan man dra parallellen till i Tyskland där det är förbjudet att uttrycka nazistsympatier(vilket jag också tycker är fel, inte för att nazismen då naturligtvis, men individens rättighet att uttrycka sin åsikt, hur sjuk den än må vara.)

    Så nej, jag tycker nog att burkaförbud inte är förenlig med ett liberalt synsätt. Det finns ju faktiskt kvinnor som inte VILL visa sig också, och det är väl en rättighet att få gå ut på gatan. Sedan naturligtvis kan man ju inte tillåta burka på platser där det inte är tillåtet att dölja sin identitet(vilket skulle kunna vara nära skyddsobjekt,
    vissa demonstrationer) osv, eftersom ens religösa uppfattning inte kan ställa sig över lagen då den ska behandla alla lika.

    Det känns som ett sätt att focera ut kvinnorna till att bli det som staten förväntar sig att dessa människor ska bli utan att ta hänsyn till vilka dom är!

  2. Det absolut fel att staten reglerar hur människor ska gå klädda. Det är dessutom ett brott mot religionsfriheten. De som anser att islam kräver burka har faktiskt också rätt att praktisera sin religion. Kvinnor som inte vill ska naturligtvis kunna vägra, men det är något annat än att staten förbjuder dem att göra det valet.

    Lagarna i Belgien och Frankrike kommer förmodligen att vingas bort av EU-domstolen om/när någon överklagar en belgisk eller fransk dom.