CEXIT?


Rykten går om att cypriotiska politiker arbetar med en exit-plan. Det finns en stor vrede mot den behandling man fått från EU. Tydligen vägrade Cypern delta i en EU-telekonferens i morse.

Cypern motsatte sig inte Greklands skuldavskrivning, trots att de cypriotiska bankerna var fullmatade med grekiska statspapper. EU lovade kompensation och guld och gröna skogar. När sedan den utlovade kompensationen förvandlades från löften till hot, då svartnade det i ögonen hos cyprioterna.

Man känner sig lurad och illa behandlad. Cypern gick in i EU med god ekonomi, låg arbetslöshet och en stark valuta, och så kom man ut på andra sidan hunsad och skinnad.

Vi vet också att bank-konfiskationen är inte längre en del av plan B. Man har också satt upp en slags räddningsfond som ska samla ihop pengar från olika håll. Samtidigt börjar vissa affärer och bensinstationer rata kort, och köerna blir längre och längre till bankomaterna.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Christofer Sjöholm
Christofer Sjöholm
7 years ago

Bankerna på Cypern ger en inlåningsränta på 7%. Demokratiska krafter (EU) har föreslagit en kapitalskatt på konton med belopp långt över bankgarantin på 6%.
Hur är det EU fel att några bankmän tror sig kunna ge räntor som på sjuttiotalet i en union där inflationen är mycket låg och i en värld med historiskt låga räntor som går mot noll?
Är det inte Cyprioterna som vrenskas och lider av en ekonomisk hybris där de tror sig kunna driva ett litet land utan skatter men med höga räntor?

Robert
7 years ago

Vet inte vart du fått dina uppgifter från.

Högsta räntan på min cypriotiska bank är på 3,5%. Och skatterna är inte särskilt låga här på Cypern, löneskatten ligger på mellan 20-35%. Momsen ligger på 17%.

Bolagskatten är däremot låg, 10%, det har sin historiska förklaring. Vem vill starta business på en ö utan naturresurser nära oroshärden i Mellanöstern? Det var ett sätt att få igång ekonomin efter oroligheterna 1974.