Conan the businessman

Det finns ett litet svenskt bolag som heter Paradox, de äger och förvaltar rättigheterna till ”Conan Barbaren”. Robert E Howards kioskpocket, därefter serietidning och senare film med Arnold Scharzenegger. Fortfarande spottas det ut produkter under varumärket ”Conan”, leksakssvärd, böcker, serier och snart en ny film. Rättigheterna till denna ännu ej färdigplanerade historia lär ha gått lös på mångmiljonbelopp. Och då har man inte ens bestämt vem som ska regissera, än mindre funderat på skådisar. Och mitt i denna sköna dollarström befinner sig det svenska bolaget Paradox. De tjänar pengar på allt som har med Conan att göra, ty de sitter på rättigheterna.

Vilken strålande affär, tänker man. De lyfter sina legala procent av kakan, hela tiden, dag efter dag.

Ett annat fenomen är svenska bolaget Dice, som skapat datorspelet Battlefield, ett krigsspel baserat på andra världskriget. I dagarna lanserades en uppföljare, logiskt döpt till Battlefield 2. Här är det Irakier & Kineser som ska spöas med högteknologiska vapen. Spelet ligger topp-tre på de flesta listor över hela världen!

Jag blir lite uppspelt när jag märker att två så okonventionella företag blivit så framgångsrika. Förmodligen representerar de ”Den nya ekonomin”. Begreppet som var så populärt under it-hysterin, och som sedan försvann, i samma takt som riskkapitalisternas tålamod.

Hursomhelst, nu är den här, den nya ekonomin! Vi tillverkar inte längre brödrostar och TV-apparater – för det gör man i Kina – vi tillverkar och förvaltar idéer! Härligt!

Men, problemet är att det är lättare att tillverka en brödrost, än att skapa och sälja idébaserade produkter. Här krävs djupa kunskaper och insikter i både naturvetenskap och humaniora, plus stark affärsmässighet. Har vi vad som krävs? Kan alla svenskar bli kreatörer, musiker och internationella affärsmän?

Om du fick chansen att köpa rättigheterna till Marvels ”Silversurfaren” för 5 miljoner kr, skulle du göra det?

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mikael
Mikael
13 years ago

Det är ju ett gammalt inlägg, men det är värt att kommentera:
”äger och förvaltar rättigheterna till “Conan Barbaren”. Robert E Howards kioskpocket”
Upphovsrättens skyddstids (författarens livstid + 70 år) som gäller i Sverige, EU och större delen av världen har ju nyss löpt ut, så egentligen finns det inte så många rättigheter att äga längre.
Man undrar hur Paradox tänker hantera det?

Robert
13 years ago

Ja, det här inlägget skrevs som sagt för ett tag sedan, men någon ny film har ännu inte kommit. Har ingen aning om hur man hanterar ärenden av det här slaget. Förmodligen äger Paradox fler rättigheter, det går nog ingen nöd på dem.