Cypriotiska politiker mumlar om att lämna euron


Bekräftat eller ej, det har tydligen mumlats om att lämna den gemensamma valutan på högt uppsatt håll på Cypern.

Och det är ju klart, innan ön gick med i EU var ekonomin god, man hade positionerat sig som ett slags Medelhavets Schweiz med stort bankväsende, låga skatter, och många företag som sökte sig till den kosmopolitiska ön.

Fortfarande ser jag fler gästarbetande städerskor och nannys här på Cypern än någonsin i Sverige. Men ekonomin har krackelerat rejält. Staten söker nödlån från trojkan, och arbetslösheten har stigit till strax över 10%.

Cypern är förmodligen ett av de länder som förlorat mest på EU-medlemskapet. Landets skuld är till stora delar en produkt av EU:s ogenomtänkta finans och valutapolitik. När man lät Grekland slippa en massa skulder blev Cypriotiska banker drabbade av miljardskulder istället, då de hade investerat i grekiska obligationer. Politikerna sparkade tomburken vidare till nästa land.

Nåja, alla skulderna härrör inte från bankväsendet, men det mesta är mer eller mindre en produkt av den finansiella obalans som euron skapat i Europa. En tysk euro borde vara mer värd än en spansk euro, eftersom Tyskland har bättre tillväxt och mer export – men vi har ju samma euro, vilket i praktiken innebär att Sydeuropa blir skuldsatt.

Utan euron skulle D-marken ha ökat en aning mot sydeuropas valutor, och José och Kostas kanske hade avstått att köpa en BMW just det här året ty deras pesetas och drachma blev svagare. Nu sitter de där arbetslösa istället och undrar vad tusan som hände? Och någon BMW lär det knappast bli på många år.

Och fortfarande väntar vi på vilket land som kommer att lämna det sjunkande skeppet först.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Realist
Realist
8 years ago

Well, well, en bloggskribent är inte tvungen att hålla sig till fakta, men hur vore det att kolla upp en aning fakta beträffande orsakerna till att Cypern sitter i sk*ten ? Bla skandalerna inom fastighetsbranschen med minst sagt oklara ägandeförhållanden och obefintliga lagfarter ( som sedan använts som säkerheter flere gånger om ) osv, de cypriotiska bestämmelserna som tillåter att bankerna ta upp icke kurranta tillgångar som fullvärdiga tillgångar i sina balansräkningar mm, bara för att nämna några smärre saker. Inget av detta har något att göra med EU, tvärt om är det EU som tvingat fram alla cypritiska oegentligheter… Read more »

Robert
8 years ago

Stämmer det har funnits oegentligheter inom fastighetsbranschen, och det stämmer att Cyperns största kraftverk blev skadat av en explosion, det var iof försäkrat, och är redan 80% renoverat.
Jag bor på Cypern har en viss inblick i politiken och samhället.
Den sittande cypriotiska regeringen har varit klantiga. Men deras gärningar är knappast roten till problemen inom EU. Och ja, jag hoppas verkligen att alla grekisktalande länder lämnar EU.

Realist
Realist
8 years ago

En sak som kommer att bli intressant att följa med, vad händer om ( läs när ) de ryska oligarkerna som investerat i framför allt fastighetsbranschen på Cypern blir tvungna att ta troligtvis stora förluster ? Hur kommer Cyperns Moskvaskolade ( och -vänlige) president att rida ut den stormen när kretsen kring Tsar Valdimir surnar till ? Egentligen bör man hoppas att det aldrig blir någon gas/oljeboom i Cypern eller Grekland. Spåren förskräcker när man ser vad de lokala eliterna har åstadkommit utan några resurser i bägge länderna, tänk vilken huggsexa det skulle uppstå ifall gas/olje miljonerna började rulla in… Read more »

Robert
8 years ago

Du är mer påläst de flesta svenskar, men det märks att du inte följer utvecklingen här nere på daglig basis. Den Moskvaskolade Christofias är borta i februari, då det är val. Han ställer inte upp igen, och hans parti har dåliga siffror. Fastighetspriserna har gått ner, precis som i övriga Europa, men centrala lägen och strandegendomar håller fortfarande mkt höga priser. Och ön är liten, mark är dyrt, och anses värdefullt. Många sparar i markegendomar istället för att sätta in pengarna på banken. Det finns också en väldigt irriterande tradition här, nämligen att man inte säljer om priset är för… Read more »

Realist
Realist
8 years ago

”Du är mer påläst de flesta svenskar” Tack, tack, men tyvärr är det inte svårt att vara detta, det verkar som om intresset för omvärlden har avtagit hos de flesta svenskar i takt med att omvärlden har sprungit om Sverige på allt fler områden, mitt intryck är att ju mindre svensken kan känna sig överlägsen, desto mindre intresse har svensken att ha någon som helst kunskap om ett annat land. ————- För att förstå skeendet i dagens värld måste man följa med vad som verkligen händer och inte enbart låta sig manipuleras utav en press/elit som i praktiken citerar London/City… Read more »