Dagens dumheter


Dagens dumheter 1Grodan Kermit och alla de andra figurerna i Mupparna är numera anstötliga eller förargelseväckande, åtminstone om man får tro Disney+ som sätter varningstexter på de populära avsnitten av TV-serien. Att vänstern inte har någon humor har vi förstått sedan länge; och även om vi inte kan skratta med dem, så kan vi i allt större utsträckning skratta åt dem.

Medan SVT använder bilder från Hollywood-B-filmen ”The day after tomorrow” i ett nyhetsinslag om klimatförändringar, där numera kylan är problemet och inte uppvärmningen. Golfströmmen kan enligt filmen och SVT ”mattas av”, vilket skulle kunna bidra till en ny istid. Bilder från ett istäckt New York används i skrämselpropagandan. Kanalen Disney+ är enkel avsluta, däremot så  får svenskarna tvångsmässigt dras med SVT då den numera är skattefinansierad.

Under tiden varnar den ansedda tidningen New York Times för kritiskt tänkande i en spretig och motsägelsefull artikel, där man utan tvekan förringar läsarnas intellekt. Att vara ”källkritisk”, tänka själv och jämföra olika avsändare har tidigare betraktats som en viktig aspekt. Kanske ansågs det till och med essentiellt? Nu ska vi istället tro på några få stora mediebolag, som anses ha rätt om det mesta.

Och givetvis fortsätter jakten på Trump, pådrivet av den enda och sanna journalistiken; de skriver fortfarande dagligen om expresidenten i en ömsom spekulativ ömsom fördömande ton. Nu är det privatpersonen Trumps skattedeklarationer som väckt journalisternas odelade intresse.

Den historiskt bevandrade kan göra vissa paralleller med det Bysantinska riket (egentligen Östromerska). Medan de yttre spänningarna ökade och ekonomin ständigt försämrades, så ägnade sig den tidens lärde åt hårklyverier, religiösa dispyter (som ingen längre förstår) eller påkostade hästkapplöpningar. Ibland lyckades man aktivera pöbeln – och de uppretade folkmassorna kunde ställa till med stor skadegörelse, misshandel eller till och med mord – som en del av den inre intrikata maktkampen. Det Östromerska riket existerade i närmare 1000 år. Idag finns det inte mycket kvar av det.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag