Därför hatar somliga kapitalismen

Kapitalism är i grund och botten ett system där medborgaren tillåts äga och driva företag. Den fria marknaden är intimt förknippad med begreppet. Inget konstigt tycker det flesta, men likväl har systemet väldigt många motståndare, både från vänster och höger på den politiska spelplanen. Genom att reglera marknaden, skapa monopol, eller låta staten ta över vissa affärsområden så slår man effektivt hål på systemet. Vi har egentligen inga riktiga kapitalistiska system idag, utan en slags blandekonomi med kapitalistiska förtecken.

Hur kommer det sig att så många hatar kapitalismen? Fundera på följande:

Du köper en bilförsäkring, när du väl krockar och ersättning ska utbetalas så blir den inte lika hög som du förväntat dig. Det finns givetvis något liten paragraf som du glömt läsa.

Du köper en sjukvårdsförsäkring, när du blir sjuk och inlagd på sjukhus visar det sig att försäkringsbolaget inte tar hela kostnaden. Även här fanns en liten paragraf.

Du sparar i fonder hela ditt liv, när du blir gammal och ska ta ut pengarna så har bolaget gått i konkurs och pengarna har slösats bort.

Du köper en flygbiljett, när du väl sitter ombord blir du ombedd att kliva av igen. Flygbolaget har rätt att göra så. Även här har du glömt att läsa det finstilta.

Och så här fortsätter det. Våra kapitalistiska företag är ibland sina egna värsta fiender. Genom att inte uppfylla sina egna löften, genom att luras och lova onödigt mycket så slår de hål på förtroendet för marknadsmässiga lösningar.

Många medborgarna kanske hellre skulle vilja ha olönsamma statliga flygbolag som flyger med halvtomma plan. Bättre det än att bli avslängd? Och kanske föredrar de statlig sjukvård, där man för köa i timmar, men det blir i alla fall gratis. Och gratis är ju i det här fallet ett relativt begrepp, att man betalar skyhög skatt har man redan glömt bort. Kanske är det också bättre att staten tar hand om pensionsbesparingarna, då blir det lika för alla. Och om staten spekulerar bort pengarna (vilket faktiskt händer) kan de alltid höja skatten och kräva in ännu mer pengar.

Marknadslösningar kanske inte är så bra? Kanske är det bättre med ineffektiva lösningar som kostar tiodubbelt så mycket – bara det känns bra?

Eller så slutar kapitalisterna att stirra sig blinda på de kortsiktiga målen, och tänker mer långsiktigt, på kundernas bästa. För när allt kommer omkring så är kunderna det enda man har. Behandlar man dem illa, så är man inte längre något värd, man blir irrelevant. Som till exempel flygbolaget United.

 

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arne
Arne
3 years ago

Fast just gällande flygbolagen så visar lågprisbolagen att man inte alls måste överboka planen för att få det att gå runt, utan det är snarare en rest från det gamla där man alltid garanterade affärsresenärerna plats på bekostnad av ekonomipassagerna. Men visst förstår din poäng.